Zavřít reklamu

Vypadá to, že je letošní iPhone X a vše kolem něj prokleté. Po jeho těžkém vývoji a výrobě, která není ani více než měsíc po jeho představení v plném proudu, se na obzoru objevil další nepříjemný problém. Apple prý porušil u jedné novinky, kterou jablečnému telefonu vnukl, cizí ochranou známku. A pozor, moc dobře o tom prý věděl.

Japonská společnost podala před nedávnem na Apple u californského soudu žalobu za to, že u anomovaných emoji iPhonu X použil název “Animoji, na který však mají Japonci už dlouhou dobu ochranou známku. Člověk by nad tím mávl rukou a řekl by, že to Apple při všech těch přípravách prostě přehlédl. Opak je však pravdou. Japonci totiž tvrdí, že o protiprávním chování Apple moc dobře věděl.

Společnost vlastnící ochranou známku tvrdí, že ji v USA zaregistrovala už v roce 2015. O rok pak přidala do App Storu aplikaci, jejíž název slovo “Animoji” obsahuje. Je tedy jasné, že Apple moc dobře věděl, že s názvem nepřichází první. Ve svém App Storu ho totiž měl jako na zlatém podnose.

Apple si byl svým prohřeškem celou dobu vědom

Tím však zápletka nekončí. Japonci tvrdí, že mu Apple několikrát odkup ochranné známky nabízel. Protože má však společnost do budoucna se svou aplikací, která nese chráněné slovo v názvu, odvážné plány, na nabídky Applu nekývla. Chvíli to vypadalo, že se s neúspěchem jablečná společnost bez problému smířila. Den před představení iPhonu X však podala u úřadu pro patenty a ochranné známky žádost o převedení vlastnictví na sebe. Japonská společnost totiž podle Applu v den registrace známky neexistovala a tím pádem nemá na známku nárok. Je tedy jasné, že byl Apple po celou dobu se situací obeznámen a označení “Animoji” použil zcela záměrně v rozporu s právními předpisy.

Není se tak čemu divit, že se japonská společnost zlobí. “Místo vlastní kreativity, na které Apple postavil své dosavadní renomé, vytáhl jednoduše název z naší aplikace ve svém App Store.

Uvidíme, jak se celý případ vyvrbí. Apple se však k celé situaci podle dostupných informací ještě nevyjádřil. Protože je však celá aféra více než jasné, místo prohlášení spíš přijde rovnou finanční kompenzace. Tak či tak je počínání Applu velmi zvláštní a domněnky mnoha uživatelů, že už Apple není tím, čím býval, podobnými kroky jen potvrzuje. Bohužel.

Animoji FB

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.