Zavřít reklamu

Je tomu jen pár desítek hodin, co jsme vás na našem magazínu informovali o tom, že jeden z největších australských prodejců elektroniky stáhl ze svých obchodů po pouhých pár dnech prodejů lokalizátory AirTag. Obává se totiž toho, že porušují tamní předpisy týkající se ochrany dětí před možným spolknutím baterie. V Austrálii prodávaná elektronika poháněná bateriemi totiž musí mít jejich krytky zajištěné tak, aby byly pro děti takřka neotevřitelné, což případ AirTagu není.

K obchodu Officeworks, který se ke stažení AirTagů ze svých obchodů rozhodl jako první, se v uplynulých hodinách přidala celá řada dalších obchodníků v čele s gigantem JB Hi-Fi, který byl v roce 2018 7. největší maloobchod s elektronikou na světě. Další velký obchodem, v jehož nabídce AirTagy nenaleznete, je pak Big W, který má jen v Austrálii na 183 prodejen. Důvody stažení jsou pak podle zaměstnanců stejně jako v případě Officeworks obavy z bezpečnosti, které rozptýlí až důkladné prošetření AirTagů. Obavy Australanů z možných potíží jsou přitom oprávněné – 20 australských dětí týdně totiž knoflíkovou baterii spolkne a je kvůli tomu následně převáženo na pohotovost. 

Co bude dál?

Ačkoliv Apple celá záležitost samozřejmě netěší, ve svém novém vyjádření pro australská média uvedl, že AirTag vytvořil tak, aby splňoval veškeré mezinárodní standardy bezpečnosti dětí a to i ty platící v Austrálii. Jedná se konkrétně o dvoustupňový mechanismus pro odejmutí zad, který má zajistit, že se k baterii dítě dostane jen velmi obtížně. Podle zákulisních informací měl nicméně Apple již zahájit práce na aktualizovaném informativním textu určeném pro balení AirTagu, který by mu měl pomoci dotáhnout bezpečnost a s ní spojené předpisy točící se mimo jiné i kolem bezpečnostních informací na krabičce splnit. 

Dnes nejčtenější

.