Zavřít reklamu

V průběhu beta testování operačního systému macOS Big Sur 11.3 na strojích s procesorem M1 vylepšoval Apple způsob, jakým v něm běží aplikace původně určené pro iPhone a iPad. Do nejnovější verze tohoto systému tak přidal emulaci herního ovladače, což uživateli umožňuje použít klávesnici nebo klávesnici v kombinaci s myší jako herní ovladač. 

Pokud tedy spustíte aplikaci původně určenou pro iPhone nebo iPad na počítači s Apple Silicon, který má již operačním systémem macOS Big Sur 11.3, zobrazí se vám rozhraní Touch Alternatives a Game Control. Když je emulace ovladače zapnutá, jsou jeho běžná tlačítka mapována na klávesy klávesnice, popřípadě i tlačítka myši. Například X je mapováno na Q, směrová páčka je mapována na klávesy WASD a Y je mapováno na E. L1 a L2 lze zpřístupnit stisknutím kláves Tab a Shift, přičemž mezerník je tlačítko A.MacOS 11.3 Big Sur beta také obsahuje panel Touch Alternatives. Ten je určený pro mapování dotykových funkcí, jako jsou klepnutí, přejetí, přetažení a naklonění na klávesy klávesnice, a nabízí i funkci pro zvětšení oken. Emulace řadiče a alternativy dotyku fungují nezávisle na sobě, ale současně lze povolit pouze jednu z těchto funkcí. Celý smysl tohoto je ale poměrně jednoduchý. 

Na iPhonech a iPadech používáte k ovládání rozhraní dotykový displej. Na počítačích Mac nic takového samozřejmě nenajdete, proto si musíte pomoci jinak. Tento způsob mapování tlačítek ovladače na klávesy tak umožní poměrně obstojně hrát i složitější „mobilní“ hry na počítači. Je nicméně škoda, že celá zpráva hovoří jen o M1 procesorech a o aplikacích převzatých z platformy iOS a iPadOS. Mnozí by tohoto rozhodně využili i v případě služeb streamovacích hry (Google Stadia a další).

Dnes nejčtenější

.