Zavřít reklamu

S příchodem operačního systému macOS Big Sur se Macy naučily rychle přepínat mezi uživatelskými účty bez nutnosti jejich úplného odhlášení. Jak se však zdá, minimálně na Macích s čipy M1 tato novinka dělá více neplechy než užitku. Při jejím využívání se totiž Mac může zablokovat a je nutné jej restartovat. 

Náhodné blokace Maců s M1, na které si na diskuzních fórech po celém světě stěžuje čím dál více jablíčkářů, se projevují nečekanou aktivací spořiče obrazovky a to i v případě, že je tato možnost deaktivována. Jakmile se spořič softwarovou chybou aktivuje, nejde jej bohužel deaktivovat jinak než restartováním počítače. Ten totiž na klasické klávesové vstupy či klikání na trackpadu rázem přestává reagovat. 

Jelikož se jedná naštěstí jen o softwarovou chybu, nebude pro Apple její odstranění nikterak složitou záležitostí – tím spíš, když velmi pravděpodobně už teď ví, proč a kdy problém nastal. Na problémy si totiž začali jablíčkáři stěžovat po instalaci macOS Big Sur 11.1, od čehož se bude moci Apple při opravách snadno “odpíchnout”. Kdy softwarová aktualizace, která nechá na potíže zapomenout, dorazí je nicméně v současnosti nejasné. Apple totiž celou záležitost zatím nikterak neokomentoval. 

Pokud se problém dotýká i vás, bohužel pro vás máme špatnou zprávu – krátkodobá oprava například jednoduchou změnou nastavení totiž k dispozici není, nepočítáme-li tedy odstranění všech uživatelských účtů vyjma toho vašeho. Naopak relativně příjemnou zprávou je to, že se chyba netýká ani zdaleka všech Maců s M1, takže pokud nad jejich koupí přemýšlíte a právě užívání více účtů je pro vás klíčové, obávat nákupu se tak úplně nemusíte. Šance, že se vás problémy dotknou, je totiž relativně malá.

Dnes nejčtenější

.