Zavřít reklamu

[Jelikož dnes vychází macOS Big Sur pro veřejnost, rozhodli jsme se tento článek publikovaný na LsA o víkendu zviditelnit znovu. Snad některým z vás pomůže zodpovědět otázky, které si můžete před instalaci pokládat.]

Oficiální oznámení termínu vydání plné verze operačního systému macOS Big Sur Apple zatím ještě neprovedl. Vzhledem k tomu, že však již vydal GM betu první verze tohoto systému a dokonce dokončil již i testování jeho prvního minoritního updatu se dá předpokládat, že se příchodu plné verze macOS Big Sur dočkáme co nevidět – pravděpodobně už příští týden. Nahrává tomu i fakt, že se již zanedlouho koná listopadová Keynote, na které se s velkou pravděpodobností představí také nové Macy. Jak se na příchod macOS Big Sur co nejlépe připravit?

Ujistěte se o kompatibilitě

Zní to možná směšně a mnohým z vás to jistě bude připadat jako samozřejmost. Na nekompatibilní Mac zkrátka macOS Big Sur nenainstalujete, ani kdybyste se rozkrájeli. Než se tedy odhodláte k jakýmkoliv dalším krokům, které jsou popsané v tomto článku, ověřte si, že opravdu vlastníte kompatibilní Mac. Operační systém macOS Big Sur bude možné nainstalovat na tyto počítače:

  • iMac 2014 a novější
  • Všechny modely iMacu Pro
  • Mac Pro 2013 a novější
  • MacBook 2015 a novější
  • MacBook Air 2013 a novější
  • MacBook Pro Late 2013 a novější
  • Mac mini ěé14 a novější

Proveďte zálohu

Pravděpodobnost, že u vás při instalaci plné verze operačního systému macOS Big Sur dojde k nějaké katastrofě, je téměř mizivá. Přesto je ale lepší se pojistit, že kdyby vás v průběhu instalace potkalo cokoliv, budete mít všechna svá data v bezpečí. V tomto článku se zaměříme na zálohu prostřednictvím nástroje Time Machine. Připojte ke svému Macu externí disk a v levém horním rohu obrazovky počítače klikněte na  menu. Zvolte Předvolby systému -> Time Machine. V menu Time Machine klikněte na Vybrat zálohovací disk, vyberte připojený disk a potvrďte jeho použití – zahájí se záloha vašich dat.

Zajistěte dostatek místa

S přechody na nové verze operačních systémů jsou spojené také větší požadavky na volné místo na vašem Macu. Budete potřebovat minimálně 8GB úložiště, a možná vás překvapí, jak snadno a rychle takové volné místo na Macu ubývá. Rychlou správu úložiště můžete provést po kliknutí a  menu v levém horním rohu obrazovky Macu, kde zvolíte O tomto Macu a v horní části okna pak Úložiště. Klikněte na Správa a poté proveďte kroky k uvolnění místa na vašem jablečném počítači.

Buďte připojeni

Nutnost internetového připojení vám v souvislosti s přechodem na operační systém macOS Big Sur jistě připomínat nemusíme. Důležité ale je, aby vaše připojení bylo dostatečně rychlé, kvalitní, a především stabilní. Tím si nejen zajistíte rychlejší stažení instalačního souboru, ale předejdete také komplikacím, které bývají spojené se selháváním internetového připojení. Pokud víte, že na tom vaše domácí Wi-Fi není zrovna nejlépe, ukončete v okamžiku stahování co možná nejvíce ostatních procesů, nestahujte nic jiného a vypněte Netflix.

Zkontrolujte disk

Než si na svém Macu začnete užívat nejnovější verzi operačního systému, je dobré se také ujistit, že je s vaším diskem vše v naprostém pořádku. K tomuto účelu slouží řada aplikací třetích stran, my se ale v našem článku zaměříme na Diskovou utilitu, která se nachází na vašem Macu. Ve Finderu klikněte na Aplikace -> Utility a spustíte Diskovou utilitu. Můžete ji vyhledat také tak, že stisknete Cmd + mezerník a do vyhledávacího pole Spotlightu zadáte výraz „Disková utilita“. V levém horním rohu okna Diskové utility klikněte na Zobrazit -> Zobrazit všechna zařízení. Proklikejte se všemi názvy disků na vašem Macu a u každého klikněte v horní části okna na Záchrana.

Dnes nejčtenější

.