Zavřít reklamu

Jestli je za něco prohlížeč Safari na Macích dlouhodobě kritizován, je to jeho nepodpora 4K přehrávání na YouTube. To jinými slovy znamená, že přestože si například iMacy lze pořídit s displeji disponujícími rozlišením 5K a Pro Display XDR nabízí dokonce 6K, přes Safari jste si na nich 4K videa zkrátka nepřehráli. To se však naštěstí s příchodem macOS Big Sur a tvOS 14 změní, což potvrdila i včera vydaná 4. beta prvního jmenovaného systému. 

Že bude Safari v nových OS podporovat 4K na YouTube oznámil Apple už na své WWDC. Jak už však bývá u mnoha novinek oznámených na jeho vývojářských konferencích zvykem, mnohdy do systémů dorazí s velkým zpožděním a tudíž se právem objevovaly obavy z toho, že i tentokrát si dá Apple na čas. Nic takového se však naštěstí nestane, jelikož po přidání podpory do tvOS 14 v nedávné betě jí přidal i do čerstvé bety Big Suru. Ten si sice mohou zatím vyzkoušet jen registrovaní vývojáři či uživatelé s nainstalovanými vývojářskými profily, avšak v brzké době bychom se měli dočkat i startu testování veřejného. 

Pokud vás zajímá, proč začalo Safari podporovat 4K u YouTube až nyní, odpověď je zcela jednoduchá – Apple neposkytl ve svém prohlížeči podporu kodeku VP9 od Googlu, který byl právě pro streamování v této kvalitě klíčový. Poměrně úsměvné přitom je, že pro přehrání 4K videí na Macích stačilo stáhnout například Google Chrome, který si s YouTube v tomto rozlišení hravě poradil. Zkrátka a dobře, jakákoliv nepodpora ze strany Applu se na tomto místě těžce míjela účinkem, což mohl být i důvod, proč se nyní rozhodl svůj pohled na kodek přehodnotit. 

MacOS Big Sur s přepracovaným Safari bude stejně jako ostatní nové operační systémy Applu pro veřejnost uvolněn během letošního podzimu. Kdy přesně se tak stane sice Apple zatím neoznámil, v redakci však očekáváme poslední týdny září či první týdny v říjnu. S operačním systémem pro Macy si totiž dává Apple oproti iOS, iPadOS, watchOS či tvOS zpravidla dost na čas. 

Dnes nejčtenější

.