Zavřít reklamu

Jablečná společnost je známá tím, že otevřeně podporuje vývojáře všeho druhu a snaží se jim vyjít co nejvíce vstříc. Často tak vydává nejrůznější nástroje a programy, které vývoj výrazně ulehčují nebo nabízejí širší možnosti a především využití a kompatibilitu s platformami. Nejinak je tomu i u frameworku Metal, který poskytuje programátorům oporu v podobě jednoduché integrace a efektivního vykreslování. Ačkoliv na něj během WWDC nepřišla řeč, Apple nezapomněl ani na uživatele Windows a vydal speciální sadu nástrojů, kterou nově mohou využít i vývojáři pracující pomocí operačního systému od Microsoftu.

Ačkoliv se řada tvůrců vyvíjejících software pro jablečné systémy z velké části uchyluje k programování pomocí jazyka Swift a rozhraní Xcode, v případě uživatelů používajících Windows byl tento proces poměrně ošemetný. Především herní vývojáři využívající framework Metal pak čelili nejrůznějším překážkám a problémům s kompatibilitou, které museli řešit buď virtualizací, jež byla z dlouhodobého hlediska nepraktická, nebo obcházením softwarových knihoven. Velká herní studia se navíc z velká části uchylují právě k Windows 10, tedy systému poskytujícímu širokospektrální podporu a kompatibilitu. Naštěstí však Apple nezapomněl ani na tyto programátory a v tichosti vydal pro operační systém od Microsoftu sadu nástrojů Metal Developer Tools, které podporují také vykreslování pomocí technologie Metal Shading Language. Nově tak tvůrci nemusí spoléhat na externí alternativy a mohou vyvíjet aplikace přímo pro jablečná zařízení.

Velkou roli v tomto rozhodnutí hraje přechod na čipy Apple Silicon, které nabídnou lepší a efektivnější propojení ekosystému. Třešničkou na dortu je tak možnost využít Metal framework k zajištění plnohodnotné kompatibility napříč všemi platformami, ať už iOS, iPadOS nebo macOS. Vývojářům tak v podstatě stačí vytvořit pouze jednu verzi, která bude díky API od Applu dostupná pro všechny systémy najednou bez výraznějších omezení. Ačkoliv je tak stále pro celkový vývoj třeba vlastnit Mac, už jen kvůli samotné licenci a testování, jedná se o výrazný krok kupředu a atraktivnější situaci pro herní vývojáře. Ti totiž nebudou muset spoléhat pouze na hráčskou základnu výhradně na macOS či iOS, ale obsáhnou všechny jablečné platformy najednou. Zároveň se tím výrazně zjednoduší portování AAA her a titulů z dílny velkých studií, která dodnes spoléhají spíše na Windows 10. Uvidíme, zda iniciativu Apple dotáhne ještě dál.

Dnes nejčtenější

.