Zavřít reklamu

Jednou z největších novinek iOS 13, který spatřil ve veřejné verzi světa během podzimu loňského roku, bylo rozhodně zavedení nového vyskakovacího rozhraní upozorňující uživatele na časté využívání jejich polohy aplikacemi třetích stran, přes které lze tuto činnost buď zakázat nebo povolit dle vašeho gusta. Díky této novince tak mají uživatelé daleko lepší přehled o tom, kolik dat souvisejících s polohou o nich apliakce třetích stran sbírají a dle toho jim eventuálně zatnout tipec. A podle nejnovějších informací to vypadá, že se právě toto děje skutečně ve velké míře.

Podle průzkumu analytické společnosti Location Sciences se přístup třetích stran k poloze uživatelů skrze aplikace běžící na pozadí snížil o 68 %. Nejinak je tomu i při aktivním využívání softwaru, kdy sledování uživatelů pokleslo o 24 %, díky čemu se tak snížilo i potenciální riziko. Tuto statistiku potvrdil také nezávislý magazín Digiplay a zároveň přispěchal s informací, že pro aktivní sledování polohy momentálně nepoužívaných aplikací se rozhodne méně než 50 % uživatelů.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, k propadu sledování přispěla zejména novinka z iOS 13 upozorňující uživatele na to, že jimi využívané aplikace využívají jejich polohu.  Ta umožňuje spravovat a kdykoliv zapnout či vypnout sledování pomocí GPS, a to u každé aplikace zvlášť přímo přes vyskakovací rozhraní, na kterém se zobrazuje kromě možností (de)aktivace i mapa, která zobrazuje zachycení vaší polohy aplikací. Uživatelé tak mají větší přehled o tom, jaké třetí strany jejich data sbírají a o jejich případném využití. Na možnost si ale stěžuje řada vývojářů, podle nichž podobné funkce zbytečně brzdí vývoj a ztěžují tvůrcům přístup k datům. Tak či tak se rozhodně jedná o krok dobrým směrem a nezbývá než doufat, že se jablečnou společností inspirují i ostatní technologičtí giganti.

Dnes nejčtenější

.