Zavřít reklamu

Jméno Galileo není již pěkných pár let spojeno s velmi slavným fyzikem, filozofem a astrologem Galileiem, ale také s evropským navigačním systémem skládajícím se z mnoha satelitů na oběžné dráze Země. Právě ten se však od minulého čtvrtka potýká s velkým výpadkem, který všechny satelity znefunkčnil. Zařízení využívající tento navigační systém se tak mohou potýkat s určitými problémy se zaměřováním polohy. 

Galilea využívají i nové iPhony:

První zprávy o problémech Galilea se začaly objevovat ve čtvrtek odpoledne, přičemž k jejich potvrzení se později odhodlala i evropská agentura GSA. Mnoho informací o potížích sice v tuto chvíli není, podle portálu InsideGNSS by však měl být “zakopaný pes” přímo na Zemi. Stát za ním může například špatné nastavení zařízení, které se satelity komunikuje. Každá jeho chyba totiž může satelity vyřadit z provozu. K uvedení do provozu by však měla naštěstí stačit “jen” oprava ze Země, která však již pátý den nepřichází a je tedy vcelku pravděpodobné, že problém je složitější, než odborníci zprvu předpokládali. 

Navigační systém Galileo je využíván velkým množstvím smartphonů, mezi kterými nechybí ani iPhony a to od modelu iPhone 6. Pokud se tedy v posledních několika dnech setkáváte s jakýmikoliv problémy vycházejícími ze špatného zaměřování polohy vašeho smartphonu, potěšit vás může fakt, že se jedná o chybu jinde. Právě takto se totiž může podle dostupných informací výpadek projevovat. Jakmile však bude systém uveden zpět do provozu, vše by se mělo vrátit do normálu. Nicméně vzhledem k neustálé funkčnosti GPS a GLONASS by měly být problémy relativně malé. 

Parametry Galilea jsou více než působivé. Celý satelitní systém se skládá celkem z čtyřiadvaceti satelitů, které obíhají kolem Země a vzájemnou komunikací zajišťují přesnou lokalizaci zařízením na zemi. Projekt vznikl především kvůli snaze Evropské unie “osamostatnit” se od USA a Ruska, jejichž řešení – tedy GPS a GLONASS – jsou pro zjišťování polohy využívána. 

mapy ipad

Dnes nejčtenější

.