Zavřít reklamu

Nové informácie naznačujú, že Veľká Británia začína pracovať na vlastnom satelitnom navigačnom systéme, ktorý bude v budúcnosti rivalom pre projekt Európskej únie s názvom Galileo. Dôvodom má byť potenciálne stratenie prístupu pri projekte Galileo, ktorý môže spôsobiť Brexit. Británia sa tak bojí o národnú bezpečnosť a chce zabezpečiť pre krajinu vlastný systém navigácie. To všetko sa môže stať aj napriek iniciatíve pokračovania v projekte zo strany Británie.

V programe na vývoj vlastného systému podporí vládu ministerstvo obrany. Nový nezávislý navigačný systém má spojazdniť Vesmírna agentúra Spojeného kráľovstva (UKSA – United Kingdom Space Agency) a v súvislosti s jeho vývojom poskytne vláda až 92 miliónov libier. Medzi zaužívaným systémom GPS a chystaným Galileom by sa tak mohol objaviť nový hráč, ktorý ale určite nebude kompletne operatívny skôr ako spomínaný systém Európskej Únie. Ten má do roku 2020 disponovať až 30-timi satelitmi.

Konkurenčný navigačný systém má predstavovať istotu pre obyvateľov Veľkej Británie po Brexite. 

Európska komisia postupne začína s vylučovaním Veľkej Británie a britských spoločností zo senzitívnych budúcich záležitostí, medzi ktoré sa radí aj projekt Galileo. Projekt bol uvedený v roku 2003, pričom dokončený by mal byť v roku 202. S najväčšou pravdepodobnosťou sa ale o niečo táto hranica ešte posunie. Poprední špecialisti a analytici tvrdia, že vybudovanie konkurenčného a plne funkčného navigačného satelitného systému, by Veľkú Britániu vyšlo na 3 miliardy libier.

Európska únia podotýka, že Británia bude môcť aj naďalej používať otvorený signál systému Galileo, ale šifrovaná verzia, ktorou bude satelit disponovať bude pre britskú armádu zamietnutá. Práve tento dodatok má byť jablkom sváru pre rivalitu postavenú na konkurenčnom satelitnom systéme. Pre Britániu je neprípustné, aby boli ich bezpečnostné jednotky z projektu odsunuté, preto požaduje vrátenie finančnej čiastky vo výške až 1 miliardy libier za prácu, ktorú na projekt vykonala. Tento peňažný obnos by mohol výrazne dopomôcť k realizácii nezávislého navigačného systému pre Spojené kráľovstvo.

Galileo

Dnes nejčtenější

.