Zavřít reklamu

Facebook iOS iconVíte, kdo vás sleduje? Mark Zuckerberg a jeho Facebook. Možná i proto si CEO Facebooku zalepuje na svém MacBooku FaceTime kameru i mikfrofon, protože vlastně automaticky sleduje i sám sebe a možná i ví něco víc, než my. Podle nové zprávy Facebook bez přestávky sleduje polohu každého smartphonu, aby ukazoval svým uživatelům návrhy na nové přátele. Dobrou zprávou je, že tomu můžete zabránit přímo v nastavení svého iPhonu a vlastně se tím i zbavit neustálých návrhů na nové přátele, které na Facebooku vidíme každý den a ani je nepoužíváme.

Na jednu stranu se na sledování polohy nemusí někomu zdát nic špatného, jenže doposud jsme si mysleli, že Facebooku povolujeme přístup k poloze jen kvůli tomu, abychom mohli někomu poslat, kde právě jsme nebo si na Facebook přidat příspěvek i s lokací. Jenže Facebook vás sleduje na pozadí v podstatě bez přestání. Přitom zástupci modré sítě řekli magazínu Fusion, že poloha rozhodně není jediný faktor, podle kterého vám Facebook nové přátele navrhuje. Algoritmus prý zohledňuje i společné přátele, zaměstnání nebo školu, stránky, kterých jste součástí nebo kontakty, které importujete.

Fusion ale napsal, že zaznamenal případ, kde se rodiče zúčastnili jednoho anonymního setkání pro náctileté se sebevražednými sklony. Nikdo se na setkání neměl s nikým znát a všichni měli zůstat v anonymitě i po jeho skončení. To by ale nesměl existovat Facebook. Rodiče si na setkání mezi sebou nevyměnili kontakty ani nijak elektronicky nekomunikovali, jen se ho zúčastnili a měli smartphone v kapse. Jediné společné byla tedy lokace. Jakmile rodiče kurz opustili, tak se jednomu z nich začal na Facebooku ukazovat v návrzích přátelů druhý rodič z kurzu, který měl zůstat v anonymitě, ale Facebook to svým nastavením vlastně porušil a ukázal tak jeho jméno i další informace.

Je tedy jasné, že zástupci Facebooku neříkají tak úplně pravdu a navrhují vám přátele i jen na základě toho, kde jste byli. Možná se vám to nemusí zdát, jako něco hrozného, ale vzpomeňte si na to, až budete v baru a bude vás tam otravovat nějaké osoba opačného nebo nedejbože stejného pohlaví a vy raději co nejrychleji zmizíte, jakmile to půjde. Budete si myslet, jak jste nad ní vyzráli a že už vás nikdy neuvidí, jenže to bude platit jen do té doby, než se vám od ní na Facebooku rozsvítí žádost o přátelství a hned na to i zpráva. Pak už vám nezbude nic jiného, než osobu zablokovat a na svém iPhonu v Nastavení –> Soukromí –> Polohové služby zakázat polohu pro Facebook.

Facebook FB

 

Dnes nejčtenější

.