Zavřít reklamu

Ač se to možná někdy nezdá, Facebook je docela inovativní společnost, která experimentuje kde se dá. To jí sice občas přináší nežádanou publicitu a nevoli uživatelů, ale i tak se dá s jistotou tvrdit, že jednotlivé pokusy se mnohokrát osvědčily a byly nakonec zařazeny do ostrého provozu. Podobné testování probíhá také u kanálu vybraných příspěvků, který se neustále mění.

Jak jistě víte, v minulosti kanál vybraných příspěvků fungoval zkrátka tak, že vám zobrazoval příspěvky chronologicky, tedy od nejnovějších po nejstarší. Postupem času se ale společnost přesunula ke složitějším algoritmům, které dokáží například určit prioritu a relevanci daného postu, díky čemuž je kanál výrazně přehlednější a ukazuje vám zejména to, co právě chcete vidět. Místo fixního  sekvenčního seznamu tak aktuální verze běží na bázi dynamického přehodnocování jednotlivých příspěvků podle toho, jak se vám líbí, zda ho komentujete a k jakému tématu máte sklony. Spousta uživatelů ale preferuje spíše chronologický přehled a neustálá změna je frustruje. Naštěstí Facebook myslí i na toto a podle vývojářky Jane Manchun Wong pracuje na alternativě, jež má nabídnout obě možnosti. Svůj kanál vybraných příspěvků byste si tak mohli libovolně přizpůsobit a vybrat si rovnou ze tří možností. Aplikace by vám zobrazovala buď nejnovější, nejrelevantnější, nebo v minulosti již viděné příspěvky. Vypadá to tedy, že Facebook komunitě naslouchá a snaží se vyhovět všem. Přepínat mezi jednotlivými režimy by navíc bylo poměrně snadné, stačilo by zkrátka vybrat kýžený způsob v seznamu. Tedy ne, že by aplikace chronologické zobrazování nenabízela již nyní, ale stále se jedná o poměrně nepraktickou a neefektivní  metodu. K celé záležitosti se ostatně pro zahraniční magazín TechCrunch vyjádřil také mluvčí Facebooku, podle nějž se společnost snaží udělat kanál příspěvků co nejpřehlednější a interně testuje různé varianty.

Ostatně, jediným cílem tohoto mediálního giganta je donutit uživatele, aby aplikaci používali co nejdéle. Když však uvidí několik nudných příspěvků nebo nezajímavá témata, místo zavření aplikace budou mít možnost jednoduše přepnout na již viděné posty, nebo si užít nejnovější zprávy ze života jejich přátel. To by ve finále pomohlo jak z hlediska příjmů ze zobrazení reklam, tak z hlediska uživatelské důvěry. Facebook by tak konečně rozhodování vložit do rukou zákazníků, aniž by jim pomocí algoritmů přesně diktoval, co chtějí a nechtějí vidět. Uvidíme, zda se někdy v budoucnu dočkáme také otevřeného beta testování. Zatím se jedná o poměrně zajímavý koncept, který by řada uživatelů jistě ocenila.

Dnes nejčtenější

.