Zavřít reklamu

Počasí se v posledních dnech stává čím dál tím více zrádnější. I když se po probuzení může zdát, že venku svítí slunce a přišla další obleva s několika stupni nad nulou, zdání může klamat. Námrazy se společně se sněhem stávají velkým problémem většiny řidičů, a pokud se chystáte někam na delší cestu, tak byste rozhodně měli mít o stavu vozovky přehled. Pojďme se společně v tomto článku podívat na to, jakým způsobem můžete na vašem chytrém jablečném telefonu zjistit, kde jsou vydány výstrahy v podobě námraz, neodhrnutého sněhu, apod.

ČHMÚ

Před tím, než se budete chystat vyjet na výlet nebo jinou trasu, tak si můžete v klidu domova stav cest zkontrolovat. Poslouží vám k tomu aplikace ČHMÚ, která je k dispozici zdarma v App Store. Po jejím stažení a spuštění si stačí zkontrolovat předpověď a samozřejmě rozkliknout v menu možnost Výstrahy. Zde si najděte na mapě váš kraj a rozklikněte jej, poté zvolte okres, ve kterém se budete pohybovat, a přečtěte si výstrahu. V pravém horním rohu na zobrazení mapy se nachází časový údaj o tom, kdy byly vydány poslední výstrahy – ty jsou samozřejmě vydávány pravidelně. Zobrazit si můžete také textovou předpověď, kde se mohou nacházet dodatečné informace o námraze.

Waze

S námrazami na silnicích, a také s neodhrnutými cestami vám může perfektně pomoci Waze. Pokud jste ještě o této aplikaci neslyšeli, tak se jedná o navigaci společně s komunitou řidičů. Ti tvoří jakousi síť, ve které si navzájem pomáhají nahlašováním všemožných výstrah či nebezpečí – od policejní hlídky, přes výmol na cestě, až po již zmíněnou neodhrnutou cestu. Pokud se tedy chystáte na výlet v zimě, tak byste jakožto aplikaci pro navigování měli zvolit právě Waze, který vás na nebezpečnou vozovku může upozornit – a samozřejmě na ni můžete ostatní řidiče upozornit i vy. Výstraha na neodhrnutou cestu se vám v předstihem zobrazí na displeji vašeho telefonu, tudíž budete připraveni.

Dnes nejčtenější

.