Zavřít reklamu

Podle posledních zpráv to vypadá, že se Applu alespoň částečně začíná v Číně opět dařit. Oficiální údaje, poskytnuté čínskou vládou, udávají, že zde prodeje iPhonů za září a říjen meziročně stouply o 6 %, a to navzdory tomu, že celkové prodeje smartphonů v zemi za toto období klesly. Za tento úspěch může Apple s největší pravděpodobností vděčit letošnímu iPhonu 11.

Vzhledem k tomu, že výrobci v Číně mají povinnost kvůli nezbytným povolením zveřejňovat příslušná data, je Čínská akademie informačních a komunikačních technologií schopná sledovat počty smartphonů, prodaných v zemi. Čína oficiálně nezveřejňuje data, týkající se přímo iPhonů, uveřejňuje ale údaje o celkovém počtu prodaných smartphonů, stejně jako o počtu prodaných smartphonů s Androidem, není tedy těžké si příslušné počty odvodit. Podle výpočtů, které agentura Bloomberg provedla na základě údajů o celkovém počtu prodaných smartphonů a prodaných smartphonů s Androidem dodala společnost Apple do Číny v průběhu září a října deset milionů iPhonů. Tento vzestup v prodejích potvrzuje dřívější očekávání, podle kterých se měl iPhone 11 v Číně prodávat mnohem lépe než jeho předchůdce. Podle Tima Cooka se na tomto úspěchu výrazně podílí faktory, jako je cena, programy měsíčních splátek i výhodné trade-in programy, a relativně nízkou cenu coby jeden z rozhodujících faktorů potvrzují i analytici ze společnosti Canalys. iPhonu 11 se na čínském trhu podařilo zaskórovat i v době, kdy tamní celkové prodeje smartphonů klesly v daném období o pět procent.

Agentura Bloomberg nicméně poukazuje na to, že Apple bude muset v Číně čelit dalším dlouhodobějším výzvám. Silně mu zde konkurují společnosti Huawei a Xiaomi. Dalším problémem by pak mohl být fakt, že Apple chce vydělávat prostřednictvím služeb, jako je iTunes Music, Apple TV+ či Apple Arcade, které jsou ale v Číně nedostupné.

Dnes nejčtenější

.