Zavřít reklamu

Pokud vlastníte některý z novějších MacBooků Pro, ať už se jedná o 13″ anebo 15″ model, pravděpodobně jste se při náročnější práci setkali s přehříváním stroje a následným „utnutím“ výkonu. Tento pojem se nazývá thermal throttling, česky tedy přiškrcení výkonu v důsledku příliš vysoké teploty. Thermal throttling je dnes už klasickou negativní vlastností prakticky všech MacBooků a společnost Apple o tom samozřejmě ví. Proto se rozhodla, že se s thermal throttlingem u nového 16″ MacBook Pro začne bojovat, a to klidně na úkor krásy celého zařízení. Jakým způsobem se tedy s touto neřestí u nového modelu vyrovnal?

Vzhledem k tomu, že 16″ MacBook Pro a i jeho 15″ předchůdce si můžete nakonfigurovat se stejným procesorem, tak by se dalo očekávat, že výkonnostní testy přinesou téměř totožné výsledky. To se také potvrdilo, výkonnostně jsou na tom oba dva MacBooky se stejnými procesory velmi podobně. Otázkou však zůstávalo, jaký model dokáže maximální výkony podávat po delší dobu. To se rozhodl zjistit kanál Max Bench, který prvně oba dva procesory nejdříve nechal pořádně zahřát a výkonnostní test spustil až poté. A jak lze pozorovat, Apple si letos s chlazením 16″ MacBooku Pro poradil velice dobře. Procesory od Intelu se při dlouhodobé maximální zátěži dokáží pořádně zahřát. Jakmile se procesor dostane nad určitou teplotu, kdy už by mohlo dojít k jeho poškození, tak rázem utne výkon, aby se stihl uchladit. 16″ MacBook Pro měl v tomto ohledu nabídnout přepracovaný ventilátor, který zvýší odvětrávání až o 28 %, a zároveň také o 35 % větší chladič společně s větším počtem chladících žeber.

Testovaným procesorem u 15″ i 16″ MacBooku Pro se stal 6jádrový Intel Core i7 taktovaný na 2.6 GHz s Turbo Boostem na hodnotě 4.5 GHz. Jakmile se při testování dostala teplota procesoru na 100 stupňů Celsia, 16″ MacBook Pro pracoval na tektu 3.35 GHz, kdežto 15″ model svůj výkon snížil na 3.06 GHz, což je téměř o 10 % méně. V programu Geekbench 5 poté zahřáté MacBooky skórovaly následovně: 16″ model získal 5667 bodů, 15″ model 5164 bodů. Na kompletní porovnání se můžete podívat ve videu z kanálu Max Bench níže.

Dnes nejčtenější

.