Zavřít reklamu

Dnešní příběh není prvním ani posledním, který se na internetu dočtete. Nejspíše jste již slyšeli o veteránech, kteří bojovali v některé z nesčetných válek, ale po návratu domů trpěli depresemi, úzkostmi a nebo posttraumatickým syndromem, jenž jim znemožňoval zapojit se opět do normální pracovního procesu a sociálního života. Naštěstí se doba změnila a zatímco dříve se na mentální zdraví veteránů příliš nehledělo, dnes se na něj kromě vlády Spojených států a různých neziskových organizací zaměřují také samotní vývojáři. Včetně těch stojících za aplikací Healium.

Pokud by vám někdo ještě před několika lety tvrdil, že aplikace s rozšířenou realitou bude jednou pomáhat lidem napravit své mentální zdraví, nejspíše byste mu nevěřili. Technologie však postoupila a kromě nejrůznějších forem terapií a léčiv se čím dál hojněji začínají využívat také mobilní aplikace. Nyní se podíváme na jednu z mnoha, která slouží zejména veteránům a pomáhá jim ovládat své myšlenky, pocity a vyrovnat se s minulostí. Healium AR využívá také velitel námořnictva Spojených států, Steve Mills, který nepohrdne občasnou procházkou k řece, kde synchronizuje aplikaci s chytrými hodinkami Apple Watch, posadí se na lavičku a užívá si řízenou meditaci. Nejedná se však o běžnou formu, systém totiž aktivně sleduje tep, přizpůsobuje se mu a díky rozšířené realitě vizualizuje nejrůznější uklidňující obrazce. To jen přispívá k celkovému zklidnění, vyprázdnění myšlenek a případné sebereflexi.

Konec konců, Mills strávil 29 let v armádě, z toho 10 let jako hasič u Air Force a dalších 19 let jako kaplan a velitel u námořnictva. Za svou dlouhou kariéru se podíval do Iráku, Afghánistánu a spousty dalších rizikových míst, která ho navždy poznamenala. Od té doby se snaží pomáhat rodinám pozůstalých, nabízet veteránům útěchu ve formě čtení z Bible a poskytovat útěchu všem, kteří to potřebují. To ho však vyčerpalo a nedokázal se naplno vyrovnat s minulostí, jež ho pomalu, ale jistě pronásledovala. Naštěstí narazil právě na aplikaci Healium AR, za níž stojí novinářka Sarah Hill, která samotná trpěla úzkostmi, depresemi a potřebovala něco, co by ji v krizovém momentu uklidnilo. Software vyvinula ve spolupráci s doktorem a licencovaným psychologem Jeffem Tarrantem, který se zrovna snažil přijít na nějaký revoluční nápad a z návrhu Sarah byl nadšený.

Spolu s novinářkou provedl řadu vyšetření a skenování mozkové aktivity, které měly přijít na to, co vlastně úzkosti a negativní pocity způsobuje. Podle Tarranta úzkosti souvisí s cingulárním kortexem, který je zodpovědný za udržení pozornosti a zaměření myšlenek na jednu konkrétní činnosti či věc. Právě ten je nejvíce aktivní, když mozek stále dokola omílá myšlenku, jež může způsobit panickou ataku. V tu chvíli Tarranta napadlo, že by mohl být tento stav zklidněn kromě terapie také pomocí jistého algoritmu a softwaru, jenž by odvedl pozornost jinam. Po další sérii testů se Sarah Hill ulevilo, vše fungovalo jak mělo, a tak postupně začala vznikat aplikace Healium AR. Do vyšetření se zapojili další veteráni, kteří hypotézu jen potvrdili. Netrvalo dlouho a nyní již bývalá novinářka se spolu s doktorem Tarrantem zúčastnila akce Apple Entrepreneur Camp, kde aplikaci představila. Samozřejmě se nejedná o oficiální náhradu léků či terapie, avšak meditace je věděcky podložená a je jasně prokázané, že efektivně funguje. Ostatně, k tomu se vyjádřil i samotný Steve Mills, který aplikaci označil jako jednu z věcí, jež mu pomáhají se se vším vyrovnat.

Dnes nejčtenější

.