Zavřít reklamu

Hranice mezi chudobou a bohatstvím umí být někdy hodně tenká – a platí to i doslova. Válečný veterán Jake Orta bydlí pouhé tři bloky od honosného sídla zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, jeho vlastní obydlí má ale do luxusu daleko. Orta obývá skromný sociální byt s jediným oknem. Byt, plný odpadků – ty totiž Ortu živí.

Jake Orta podniká pravidelné výpravy k popelnicím, lemujícím ulici, na které bydlí Zuckerberg a další boháči. Podařilo se mu zde ulovit řadu pokladů včetně funkční elektroniky, ale také zachovalého oblečení. Své úlovky si odnáší domů v papírové tašce, kterou také vylovil z útrob popelnice před Zuckerbergovým domem.

Jakea označuje list The New York Times za „sběrače na plný úvazek“. Bývalý voják skončil následkem nepříjemných osobních karambolů, které se mu nepodařilo ustát, dočasně na ulici. Jeho způsob obživy není v příslušné sociální skupině zase tolik neobvyklý, na prahu bohatého Silicon Valley ale působí velmi kontrastně. Sběrači, jako je Orta, mají nicméně i vlastní asociaci. Nezisková Global Alliance of Waste Pickers čítá více než čtyři stovky „sběračských“ organizací z celého světa, většina z nich se ale nachází v Latinské Americe, Africe a jižní Asii.

Šestapadesátiletý Orta sám sebe vnímá jako více než jen lovce pokladů. „Žasnu nad tím, co všechno lidé vyhodí,“ svěřil se novinářům. „Nikdy nevíte, co najdete.“. Jeho cílem je podle jeho vlastních slov vydělat denně mezi třiceti a čtyřiceti dolary, ideální příjem pro přežití činí okolo 300 dolarů týdně. Sběr odpadků je v Kalifornii ilegální – jakmile se popelnice ocitne na chodníku, stává se její obsah majetkem společnosti, která popelnice vyváží.

Texaský rodák Orta má jedenáct sourozenců. Více než dvanáct let strávil ve službách amerického letectva, působil v Perském zálivu, Německu, Koreji i Saúdské Arábii. Poté, co ho opustila manželka, propadl alkoholu a skončil na ulici. Po přestěhování do San Franciska se kvalifikoval do speciálního programu na pomoc chronicky nemocným válečným veteránům.

Se soumrakem opouští svůj byt a vydává se na lov „pokladů“, vybaven malou svítilnou. Na svých výpravách často nachází mobilní telefony, iPady, hodinky, ale například také pytel marihuany. „Ten jsem vykouřil,“ přiznává. Některé z nálezů si ponechává pro vlastní potřebu, jiné přeprodává. Orta si zakládá na tom, aby bral pouze věci, které jsou nade vší pochybnost opravdu vyhozené. Už nechce opakovat chybu, kdy se vloupal do cizí garáže, kde ukradl klíč pro své kolo. Za tento prohřešek strávil Orte několik měsíců ve vězení.

Řada lidí v San Francisku vytváří odpad čistě z pohodlnosti. Mluvčí společnosti Recology uvádí, že hektický životní styl svádí lidi k tomu, aby se nepotřebného majetku zbavili jeho hozením do popelnice namísto toho, aby ho odnášeli do second-handů či bazarů. Existují ale úlovky, který se Orta podle svých vlastních slov nevzdá za žádnou cenu – patří mezi ně například štos novin z celého světa, dokumentujících průběh druhé světové války.

Jake Orta fb

Dnes nejčtenější

.