Zavřít reklamu

Google mapy jsou mocným nástrojem, který usnadňuje život stovkám milionů lidí. Když nevíte kudy kam, stačí zadat cíl, a Google vám zobrazí všechny dostupné trasy, jaké zná. Díky satelitním snímkům si navíc můžeme prohlédnout téměř celou planetu, a to poměrně zblízka. Přesto nám zůstává řada míst utajena. Vojenské oblasti a některé vládní budovy jsou pochopitelné, nad jinými místy ale visí mnoho otazníků.

Moruroa, místo jaderných pokusů

Ve vzdálené Polynésii leží mezi roztroušenými francouzskými ostrovy atol zvaný Moruroa, který vypadá, jako by něco skrýval. Jedna část je totiž viditelná, zatímco druhou Google rozmazal. Proč? Možným důvodem mohou být následky 170 jaderných pokusů, které tu Francie v letech 1966-1996 prováděla.

Jeannette, prázdný ostrov sevrovýchodně od Ruska

Ve východosibiřském moři, severovýchodně od Ruska, se nachází malý ostrov Jeannette. Na délku měří lehce přes 1,9 km, a nebude překvapením, že je celý pokrytý ledem. V jeho středu se potom nachází téměř 382 metrů vysoký vrchol. Není jasné, proč je vlastně rozmazaný, ani jestli patří ve skutečnosti Rusku nebo U.S.A. Při úplném přiblížení to ovšem vypadá jako zamrzlá země pokrytý zasněženými lesy, pahorky a pláněmi.

Oblast 51, utajená letecká základna v U.S.A.

O americké vojenské základě známé jako Oblast 51 slyšel zřejmě každý, a z Googlem utajovaných míst je zřejmě nejznámější. Na mapách lze spatřit dosti zřetelně leteckou základnu se 7 km dlouhou přistávací ranvejí. V oblasti ale stálá letová posádka není, dle informací slouží pouze k testování armádních vysokorychlostních letounů.

Okolní hory znemožňují jakékoliv radarové sledování tohoto místa, a hlavní přístupovou cestou je Groom Lake Road, na níž se nachází několik kontrolních stanic. V místě jsou i výstražné cedule typu „Fotografování zakázáno“, a pokud se přiblížíte moc, tak i „Použití smrtící síly povoleno“. Je zřejmné, že je zobrazení na mapách uměle upraveno. Mnozí se domnívají, že tu vláda ukrývá mimozemskou technologii.

Faerské ostrovy, severní Atlantik

V severním Atlantiku se mezi Norskem a Islandem nachází Faerské ostrovy kontrolované Dánskem. Není známo, proč je polovina území rozmazána z dálky, ačkoliv po přiblížení vypadá většina míst celkem zřetelně. Jedinou záhadou tak zůstává část východního ostrova Svínoy a blízký ostrov Fugloy. Ty Google i nadále rozmazává, a nikdo neví proč. Některé zdroje hovoří o vojenské základně zbudované během 2. světové války, jiné uvádí důvody související s právy rybolovu.

Národní park Tentauco, Chile

Na západě Chile (zhruba uprostřed) se nachází Národní park Tantauco v soukromém vlastnictví. Jeho poloha je sice z Google map patrná, stejně tak lze rozeznat zalesněná a vyprahlá místa. Při úplném přiblížení ale zůstává celá oblast značně rozmazaná, takže nelze vidět nic konkrétního. Někteří se domnívají, že v oblasti žijí ohrožené druhy zvířat, jiní si myslí, že jsou v parku úmyslně utajované druhy zvířat.

Záhadných míst bývalo víc

Utajených nebo rozmazaných míst byla dříve velká spousta. Jednalo se třeba o Bílý dům nebo vojenský prostor, kdy Google rozmazal i několik čtverečních kilometrů, příkladem je královská rezidence v Holandsku. Často chyběly nukleární elektrárny i rafinerie, ve Španělsku, Rusku a na Filipínách dokonce Google mapy zakryly celá města. Dnes už Google spoustu míst opravil – někde došlo k chybě, jinde to neumožňovala místní vláda.

Google, skrytá místa

Dnes nejčtenější

.