Zavřít reklamu

Google Maps zná asi každý. V telefonech se jedná o velmi oblíbenou mapovou službu, která je u leckterých uživatelů preferována na úkor systémových map v iOS. Co když se však pohybujeme v desktopovém prostředí? Mapy od Googlu toho umí daleko více, než jen nalezení nějakého specifického místa, základních navigačních pokynů či recenze restaurací/služeb/kultury. Pojďme se podívat na 10 základních triků, které by měl každý uživatel Google Maps znát.

Pokyny pro řidiče, chodce a pro městskou hromadnou dopravu

Bylo by pro mne velkým překvapením, kdyby o těchto funkcích nevěděla naprostá většina lidí, i tak se zde musí objevit. Google (stejně jako Apple nebo do jisté míry Mapy.cz) vás dokáže navigovat do místa určení podle toho, po jaké ose se chcete vydat. Jedete autem? Není problém, mapy najdou nejideálnější cestu pro automobil. To samé platí pro chůzi pěšky či integraci jízdních řádů (platí pouze pro větší města v ČR). V poslední době je možné si vyhledat i trasy vhodné pro cyklisty, zde ovšem můžete narazit na pár problémů

mapy 1

Možnost vytvářet vlastní mapy/mapové výřezy

Google Maps umožňují svých uživatelům vytvářet pro ně specifické mapy, které se dají využívat dále. Prostory na mapě můžete různě označovat a vybranou část mapy pak sdílet nebo ji uložit lokálně ve vašem zařízení. Stejně tak můžete specifický výsek publikovat na svém webu nebo sdílet přes sociální sítě.

Vložení map na vaši webovou stránku

Vkládání map na web je velmi snadné. Nejdříve si zobrazte oblast, o kterou máte zájem, následně se přes hamburger menu dostaňte k možnosti sdílení. Zde si navolte možnost „Vložení mapy“ a objeví se vám odkaz, který na svůj web můžete zkopírovat. Je možné si vybrat velikost okna, ve kterém se bude mapa na webu zobrazovat. Jedná se o stejný princip, jako je například vkládání YouTube videa do článku.

mapy 2

Podpora uživatelských nadstaveb

Toto je vlastnost, kterou využijí spíše power-useři či weboví vývojáři. Google Maps poskytují vlastní API, které je možné vsadit do webové nadstavby a tím tak mohou vzniknout velmi zajímavé projekty, jako je například tento – slavný simulátor výbuchů jaderných bomb. Podobných projektů je na webu více a díky rozsáhlosti Google Map je možné vytvořit mnoho užitečných služeb (například grafické zobrazení poštovních směrovacích čísel pro území USA)

Zobrazení lokace bez použití GPS signálu

Google Mapy dokáží s omezenou přesností zobrazit pozici uživatele i přes to, že nemusí mít k dispozici data pro GPS. Tato funkce funguje jak v desktopovém rozhraní, tak na telefonech. Na videu níže se můžete podívat, jak vlastně tento systém funguje a co je pro jeho funkci potřeba.

Alternativní trasy jednoduchým přetažením

Když si zadáváte nějaké místo kam chcete dojet, mapy vám obvykle vyhodí několik tras na základě několika parametrů, které si jako uživatel nastavujete. Pokud chcete jet po dálnicích, nebo se jim naopak vyhnout, pokud preferujete pouze silnice 1. třídy apod. Úpravu trasy však můžete provádět i manuálně a to jednoduchým posunutím plánované cesty. Můžete si tak vytvářet vlastní zajížďky na zajímavá místa v okolí, kolem kterých byste po „ideálních trasách“ nikdy neprojeli. Takto naplánované cesty si můžete následně uložit a exportovat do dalších zařízení.

Náhled na aktuální dopravní situaci

Zde není příliš co řešit, tato funkce je už ve většině mapových poskytovatelů a liší se jen v rychlosti aktualizace informací a přesnosti. Mnohé navigační aplikace vás dnes dokáží i adaptabilně přesměrovat na rychlejší trasu, stane-li se na té aktuální nějaký zásadní problém.

mapy 3

Hlasové příkazy

Cíle vaší cesty nemusíte zadávat pouze ručně, můžete je aplikaci také diktovat. Jako ve všech případech diktování však narazíte na problém s nekompatibilitou s českým jazykem. Pokud si budete vyhledávat místa například v Německu či v anglicky mluvící zemi, mapy nebudou mít problém. S češtinou si však zatím příliš nerozumí.

Uživatelské změny

Přesunul se váš oblíbený obchod na jiné místo, ale v mapových podkladech je pořád to staré? Nevadí, s největší pravděpodobností budete moci změnu nahlásit a jakmile projde kontrolním řízením, vše se aktualizuje tak, aby to bylo v pořádku. Ať už se jedná o lokace obchodů, památek či dalších významných míst. Naprostá většina z nich se dá editovat, resp. se dá podat návrh na editaci.

mapy 4
Google Maps

Dnes nejčtenější

.