Zavřít reklamu

Samostatná aplikace pro iPad je něco, co Instagramu stále chybí. Meta se platformu, která u svého zrodu cílila na iPhone a nyní je na Androidu i webu, nikdy neobtěžovala optimalizovat pro iPad. Bohužel ti, kteří očekávají verzi aplikace pro iPadOS, si ještě nějakou dobu nejspíš budou muset počkat. Generální ředitel Instagramu Adam Mosseri totiž opět prohlásil, že to pro něj není priorita.

Když Mosseri odpovídal na některé otázky uživatelů Instagram Stories, byl dotázán, kdy bude Instagram dostupný v rámci speciální aplikace na iPadu. Vedoucí pracovník odpověděl, že se „na tom právě teď nepracuje“, ale aby zcela nezhatil očekávání, později dodal, že aplikaci pro iPad by bylo „dobré v určitém okamžiku mít“, ale že aktuálně existují jiné nové funkce, které považuje za důležitější. S ohledem na tento postoj a dosavadní vývoj situace je tedy poměrně nepravděpodobné, že bychom se v dohledné době dočkali verze Instagramu pro iPady.

V loňském roce Mosseri řekl YouTuberovi Marquesu Brownleemu, že počet uživatelů platformy na iPadu „stále není dostatečně velkou skupinou lidí, aby to byla priorita“ a tým se intenzívně věnuje jiným záležitostem.

Je pravdou, že uživatelská základna iPadů je výrazně menší v porovnání s tou, kterou představují majitelé iPhonů. To potvrzují i počty dodaných kusů, kdy například ve druhém čtvrtletí roku 2023 Apple dodal více než 42 milionů iPhonů a ve stejném období podle údajů IDC 10 milionů iPadů. Pro některé vývojáře je tento rozdíl dostatečný k tomu, aby iPadOS ze svých plánů vyloučili.

Zároveň je však třeba říci, že Meta není malá společnost bez prostředků na vytvoření aplikace pro iPad. Kupříkladu Facebook dodnes verzi pro iPadOS má. Přestože Instagram jistě dává kvůli fotoaparátům větší smysl na telefonu, bylo by skvělé mít jej k dispozici i na iPadu a prohlížet si fotografie a videa na mnohem větších displejích.

Skutečnost, že si tým Instagramu nedělá starosti s vytvořením aplikace pro iPad, vyvolává také otázky ohledně Threads, přestože tato nová mikroblogovací platforma v Česku stále není dostupná. Podobně jako Instagram postrádá Threads verzi pro iPadOS, což omezuje způsob interakce uživatelů se sociální sítí.

Zajímavé je, že verzi Instagramu pro tablety se systémem Android společnost poskytuje. Nezbývá než doufat, že nakonec změní názor na iPad, sezná, že dozrál čas a nabídne uživatelům plnohodnotný a optimalizovaný zážitek z používání také na jablečném tabletu.

Dnes nejčtenější

.