Zavřít reklamu

Hlasová asistentka Siri od Applu není z pohledu technologického pokroku žádná mladice, přesto ale podle mnohých odborníků i laiků v lecčems za svými – kolikrát i mladšími – konkurenty od jiných výrobců značně zaostává. Na její hlavu se čas od času snáší stížnosti, týkající se nedostatečné jazykové vybavenosti, komplikací v zájmu bezpečnosti a dalších věcí. V kterých směrech by Apple měl svou virtuální asistentku kromě přidání českého jazyka, po kterém mnozí z vás prahnou, vylepšit?

Dovednosti a schopnosti

Souvisejíci

Siri byla poměrně dlouhou dobu víceméně uzavřená a spolupracovala pouze s nativními aplikacemi od Applu. Postupně se začala přidávat podpora také pro aplikace třetích stran, do dokonalosti jí ale mnoho chybělo. Uživatelé si stěžovali například na absenci podpory streamovací služby Spotify. Ta sice byla nedávno konečně zavedena, přesto ale řada uživatelů poukazuje na některé problémy. V tomto směru by si Apple mohl vzít za příklad třeba Alexu od Amazonu. Apple se sice nerad vzdává jistých prvků výlučnosti a uzavřenosti, na druhou stranu by ale otevřenější přístup Siri mohl cupertinské společnosti zajistit větší popularitu a uživatelé by začali Siri konečně považovat za opravdu užitečnou a všestrannou.

Konverzace

Ve většině případů platí, že zadání příkazu Siri je jednoduchý proces, který nevyžaduje příliš mnoho času ani úsilí, nicméně i v tomto směru má Siri ve srovnání s konkurencí co dohánět. Konverzace s Google Assistant se v porovnání se Siri opravdu věrně podobají reálným konverzacím. Uživatelé již delší dobu volají po tom, aby Apple u Siri zavedl podporu více příkazů naráz – příkladem může být třeba příkaz, s jehož pomocí zjistíte dojezdovou dobu do konkrétního místa, následovaný požadavkem na navigaci.

Možnosti nahlášení

Zpětná vazba od uživatelů je důležitá nejenom pro Apple. V aplikaci Apple Mapy – a nejen v ní – najdete například tlačítko, určené k nahlášení problémů a chyb. U Siri ale možnost hlášení nepřeností v odpovědích chybí. Pokud by Apple do rozhraní Siri přidal tlačítko pro nahlášení nepřesné odpovědi, značně by mu to usnadnilo práci s jejím vysvětlování, nemluvě o tom, že by ve velké míře – ne-li zcela – odpadla nutnost ručně kontrolovat odpovědi.

Vícečetné příkazy

Podobné téma jsme nakousli již v odstavci o možnosti kontinuální konverzace. Jedná se o možnost zadat Siri v průběhu jedné věty více příkazů najednou – například zapnutí termostatu, jeho nastavení na 21,5 stupně a vypnutí po jedné hodině provozu. Užitek by ale vícečetné příkazy jistě nalezly nejen v oblasti správy a ovládání prvků chytré domácnosti.

Možnosti hlasitosti

Jedním z důvodů, proč nelze Siri na iOS zařízeních používat za všech okolností, vždy a všude, je nutnost relativně hlasité hlasové interakce, a to jak ze strany uživatele, tak i ze strany Siri. V tomto směru se ale možná již začíná blýskat na lepší časy – Apple podle některých zpráv pracuje na režimu „Whisper Mode“ pro Siri, který se hodí v případě, že nemůžete mluvit nahlas tak, jak jste zvyklí. Bylo by také možné využít schopnosti iPhonu analyzovat okolní hluk a přizpůsobit tomu hlasitost odpovědí.

Vylepšení uživatelského rozhraní

Uživatelské rozhraní operačního systému iOS je z velké části opravdu dobře a přehledně zpracované. Některé jeho prvky – jako je například ukazatel úrovně hlasitosti před příchodem iOS 13 – působí ale prakticky a nedotaženě. Řadě uživatelů například vadí fakt, že komunikace se Siri zabere celou plochu displeje, a uvítali by odpovědi ve formátu notifikací, které by nepřekrývaly zbytek obsahu.

Dnes nejčtenější

.