Zavřít reklamu

Když Apple v roce 2011 přidal do svého iOS Siri, mnoho uživatelů tímto krokem velmi potěšil. Z revoluční chytré asistentky využívající umělou inteligenci se však stal v průběhu dalších let produkt, který za konkurencí spíše pokulhává a mnozí jeho uživatelé volají po jeho výrazném vylepšení. Na tom ale Apple pozvolna pracuje a Siri se snaží krůček po krůčku dostat zpět na výsluní. Alespoň to tedy naznačuje průzkum společnosti Loup Ventures.

Společnost si dala za cíl prověřit nejvyužívanější chytré asistentky, tedy Siri, Google Asistenta, Alexu a Cortanu, a zjistit, která asistentka je na tom co do použitelnosti nejlépe. Podobný test Loup Ventures provedla již v dubnu loňského roku, díky jehož výsledkům si můžeme udělat parádní obrázek o tom, jakým směrem se chytré asistentky tedy ubírají. A jak si tedy Siri vedla? Špatné to rozhodně nebylo.

Detailní pohled na to, v čem Siri vyniká a v čem naopak zaostává:

V testu skládajícím se z 800 otázek dokázala Siri pochopit na 99 % z nich, což je velmi slušné číslo. Správnou odpověď pak Siri nalezla na 78,5 % z nich, což je o více než 10 % více, než co zvládla v minulém testu před rokem. I díky tomuto zlepšení tak obsadila jablečná asistentka celkově druhé místo v testu. Prvenství si odnesl Google Asistent, který dokázal správně odpovědět na 85,5 % všech otázek, čímž potvrdil, že práce s umělou inteligencí je v Googlu skutečně na vysoké úrovni. Před Siri se ale musela sklonit Alexa, která zvládla odpovědět jen na 61,4 % otázek. Ještě hůže na tom byla Cortana od Microsoftu, která si poradila jen s 52,4 % otázek a suverénně tak obsadila poslední příčku. Nutno však podotknout, že na mizerných výsledcích posledních dvou asistentek má svůj podíl i test, který byl prováděn na iPhonu s iOS 11.4 přes aplikaci, která je pro asistenty lehce omezující a Siri tak značně zvýhodňuje. Asistent od Googlu byl pak testován na telefonu Pixel XL, takže de facto na své domácí půdě, na které mohl v plné parádě předvést, čeho všeho je schopen. 

Co si tedy z tohoto testu vyvodit? Podle Loup Ventures rozhodně to, že Apple na asistentce pracuje a kupředu jí posouvá skutečně rychle. Není to však jen Siri, kdo se neustále zlepšuje. I ostatní asistentky totiž urazily od minulého testování podle společnosti pořádný kus cesty. Namátkou lze zmínit zlepšení přirozeného jazyka, který byl ještě před nedávnem spíše kamenem úrazu.  Snad se tedy minimálně Siri v následujících měsících letech ještě výrazně zlepší a to především na HomePodu, na kterém ji chybí řada funkcí, kterými konkurence oplývá. Pokud se Applu podaří tento nedostatek vymazat, mohl by se z HomePodu stát skutečně zajímavý produkt, který se nebude snažit zaujmout jen hudbou, ale i svou smart částí. 

Siri

Dnes nejčtenější

.