Zavřít reklamu

Neuběhne týden, abychom nezmínili herního giganta jménem Epic Games. Od té doby, co studio vytvořilo Fortnite rozhodně nedostatkem finančních prostředků netrpí, což se nakonec podepsalo také na obchodě Epic Store, kde jsou každý týden zpřístupněny hry zdarma. Společnost se totiž snaží nalákat nové uživatele a konkurovat stále dominantní herní platformě Steam. To se vývojářům začíná postupně dařit, nedávno obchod oslavil 85 milionů aktivních uživatelů. Přesto to však chce studio dotáhnout ještě dál, tentokrát prostřednictvím roztomilého titulu Fez.

V herním světě se často objeví průlomové hry, které mají potenciál změnit žánr k lepšímu, ale kvůli nedostatečné publicitě mnohdy spoustě hráčům uniknou. Nejinak je tomu i u povedené 2D logické hry Fez, jež pořádně potrápí vaše mozkové závity. Zatímco příběh začíná poměrně poklidně a v úvodu hry je hráč informován o tom, že se hlavní hrdina Gomez nachází pouze ve dvou dimenzích, v průběhu se postupně herní svět transformuje. Objeví se záhadná třetí dimenze, díky níž můžete libovolně okolním prostředím otáčet, a docílit tak dalšího postupu. Koncept hry je vcelku jednoduchý, celá hratelnost staví právě na tom, že budete muset překážky zdolávat pomocí 3D dimenze a přizpůsobit si je tak, aby se Gomez dostal dál.

Fez vám hezkých pár hodin zabere, a byť by hra mohla mást svou nenáročnou vizáží a nekomplikovanou hratelností, dá vám pořádně zabrat. Vývojáři z Polytron Corporation titul vydali sice již v roce 2013, ale i v dnešní době má pořád své kouzlo a rozhodně stojí za to dát mu šanci. Pokud tedy máte macOS ve verzi Snow Leopoard a vyšší, nebo počítač s Windows 7 či novějším, Intel Core 2 Duo, 2GB RAM a nějakou základní grafickou kartou, neváhejte se do tohoto kouzelného světa vydat. Odnesete si hezký zážitek ze hry, která měla ve své době potenciál stát se milníkem ve svém žánru.

Dnes nejčtenější

.