Zavřít reklamu

Udržet iPhone v dokonalé čistotě může být někdy těžké. Dokonce i když svého jablečného miláčka chráníte kvalitním pouzdrem a pravidelně mu čistíte displej, není možné stoprocentního stavu dosáhnout. iPhone je totiž plný nejrůznějších zákoutí, škvírek a otvorů, v nichž se mohou zachytit nečistoty. Jak se jich zbavit?

Opatrnost především

Drobné nečistoty mohou při otírání zanechat na vašem iPhonu drobné oděrky, které mohou být viditelné jak na hliníkovém, tak i na skleněném povrchu smartphonu. Tyto nečistoty můžete zkusit odstranit buďto velmi jemným kartáčkem, nebo vhodnou suchou textilií, přičemž v obou případech je na místě maximální opatrnost. Škrábance a rýhy může způsobit i nečistota, uvízlá mezi samotným iPhonem a krytem – těm je také potřeba věnovat velkou opatrnost. Společnost Apple také doporučuje iPhone před procesem čištění zcela vypnout.

Za pomoci jehly, určené k otevírání slotu na SIM kartu,  můžete opatrně zbavit Lightnig port všech nahromaděných nečistot. Názory na použití kovové jehly se různí – někteří dávají přednost například klasickým párátkům, u těch dřevěných ale zase může snadno dojít k uvolnění a uvíznutí drobných částí z párátka. Ať už dáváte přednost jakékoliv technice, rozhodně čištění Lightning portu (a u starších modelů i sluchátkového jacku) nezanedbávejte, avšak buďte u něj i extrémně opatrní, ať Lightning jakkoliv nepoškodíte. Při čištění věnujte pozornost i přepínači hlasitosti, kde se také mohou zachytávat nečistoty, které dokonce občas brání tlačítku ve správném fungování. Tuto oblast lze vyčistit například vatovými tyčinkami v kombinaci s čisticím prostředkem.

Čištění displeje

Při čištění displeje iPhonu je také zapotřebí maximální opatrnosti. Zpravidla se u toho neobejdete bez tekutin, jejichž přítomnost v těle smartphonu je nežádoucí a není dobré ji riskovat ani u novějších, voděodolných modelů. Najdou se tací, kteří používají vodu se saponátem, tuzemští prodejci ale nabízejí vysoce účinné prostředky na přírodní bázi s desinfekčním účinkem, určené přímo pro produkty tohoto typu, tak proč jich nevyužít. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv (vhodný) čisticí prostředek, vždy ho nanášejte nejprve na látku, s níž budete displej svého iPhonu čistit, nikoliv přímo na přístroj. Ani na hadřík není rozhodně potřeba přípravku lít jakkoliv moc. Stačí skutečně jen tolik, aby byl hadřík na omak mírně vlhký. O tom, že je dobré dbát zvýšené opatrnosti kolem otvoru pro přední reproduktor je asi zbytečné jakkoliv dlouze hovořit, jelikož by to měla být naprostá samozřejmost.

Fotoaparát

Fotoaparát je dalším z citlivých bodů vašeho iPhonu. Často na něm ulpívají otisky prstů, v jeho okolí se mohou uchycovat nečistoty, nemluvě o tom, že se zašpiněnou čočkou fotoaparátu toho moc nevyfotíte. Při čištění fotoaparátu používejte takové materiály, které jeho čočku nepoškrábou. Ideální jsou tedy například různé jemné hadříky například přibalované k ochranným tvrzeným sklům, kterými lze objektivy vždy velmi pěkně vyleštit.

Nezapomeňte na kryt

Čisticí péči si zaslouží i kryt, ve kterém svůj iPhone uchováváte. Silikonové kryty můžete vyčistit kombinací vody a saponátu a nechat je usušit na vzduchu. Kožené  kryty vyžadují o něco intenzivnější péči a doporučujeme u nich využívat jen přípravky, které jsou právě pro čištění kůže uzpůsobené. S jejich výběrem by vám mohli teoreticky poradit třeba v dobrém obchodě s obuví, kde mají zkušenosti s čištěním kožených bot. Velkou pozornost věnujte vnitřku krytu před tím, než ho nasadíte zpět na svůj iPhone. Právě nečistoty zde totiž dokáží záda iPhonu po nějaké době nepěkně poškrábat a to i v případě, že jsou naprosto miniaturní. Záda krytu je totiž mohou při používání iPhonu uvádět do pohybu a vytvářet  z nich de facto miniaturní brusku. Rozhodně tedy vždy při nasazování dbejte v tomto ohledu zvýšené obezřetnosti a pokud se vám zdá, že se přeci jen pár smítek pod kryt dostalo, raději celý proces zopakujte. Poškrábaná záda totiž mít kvůli tomuto ledabylému jednání určitě nechcete.

Dnes nejčtenější

.