Zavřít reklamu

Včerejší den se nesl především v duchu spekulací o blížícím se příchodu třetí generace bezdrátových sluchátek AirPods. Právě ten totiž krátce po sobě potvrdily hned dva na sobě nezávislé zdroje a navázaly tak na tvrzení leakera OnLeakse ze začátku tohoto roku. Tyto zprávy vyvolaly mezi vámi poměrně vášnivou diskuzi, ve které jste si letošní příchod AirPods 3 navzájem potvrzovali a vyvraceli. O svůj pohled na věc se s vámi nyní podělím i já. 

Hned na úvod prozradím, že příchodu AirPods 3 s velkými novinkami na konci letoška věřím. Proč? Důvodů je hned několik a myslím, že všechny poměrně zásadní. Tím prvním je bezesporu fakt, že AirPods 2. generace, kterých jsme se dočkali teprve před pár týdny, ležely na skladech Applu velmi pravděpodobně již několik měsíců. Kalifornský gigant totiž s jejich vydáním podle všeho váhal kvůli probíhajícím pracím na nabíječce AirPower, se kterou by teprve dávaly naprostý smysl. Dokončení AirPower se však dlouhé měsíce nedařilo, až Apple naznal, že již nelze déle čekat a sluchátka světu představil. Krátce na to pak AirPower lidově řečeno odpískal. Že jí však spolu se sluchátky prodávat chtěl, potvrzují zmínky v manuálech či obrázky na krabičce nabíjecího pouzdra. Budeme-li tedy na AirPods 2. generace nahlížet jakožto na produkt roku 2018 (a to je ještě otázka, zda brát tuto novou generaci za plnohodnotný upgrade), dávalo by vydání zcela nové generace letos na podzim smysl. Ostatně, už vloni se o příchodu zcela nové a výrazně vylepšené generace ve spojení s podzimem 2019 hovořilo vcelku nahlas. 

Druhým a neméně závažným důvodem, proč Apple letos dle mého názoru AirPods 3 vydá, bude snaha udržet si v tomto odvětví patřičný náskok. Podle dostupných informací totiž již na konkurenci pro AirPods pracuje jak Amazon, tak i Microsoft, přičemž modely obou společností mají být AirPods velmi blízké. S kopiemi AirPods však již přichází i čínští výrobci a ani Samsung se nechce nechat se svými Galaxy Buds zahanbit, byť jsou typově jiná než jablečná sluchátka. Je tak prakticky jasné, že Applu roste v tomto segmentu poměrně silná konkurence, která je však zřejmě ve většině případů ještě v plenkách. Bylo by tak poměrně riskantní zbytečně vyčkávat s představením a vystavit se tak riziku, že přijdu s některými revolučními funkcemi později než právě konkurence. Pokud chce Apple v tomto směru udávat stále směr, zřejmě jiná cesta než vydat další revoluční generaci AirPods v brzké době zkrátka není. Tím spíš, když se minimálně u počítačů a telefonů za udavače trendů příliš označit již nějaký ten pátek nedá. 

Myslím, že úplně od věci není ani to, že Apple letos vydá AirPods 3 zkrátka jen kvůli tomu, že si je vědom nepřesvědčivých inovací u AirPods 2. Nalijme si čistého vína – kdo z vás po jejich představení okamžitě upaloval na Apple Store a bezhlavě je objednával s myšlenkou, že přináší přesně to, co potřebuji. Vsadím se, že mnoho uživatelů ne. Jasně, pro jablíčkáře, kteří AirPods nevlastnili, bylo jejich pořízení jasná volba, jelikož se pohybují na stejné cenové úrovni jako AirPods 1, avšak majitelům první generace příliš lákadel nenabídly. To však není dobrá zpráva ani pro Apple, jelikož se kvůli tomu nemusí tato generace prodávat tak, jak by si přál. Pokud však představí v brzké době 3. generaci s velkými novinkami, k přechodu na ní může donutit právě i majitele starších generací a tím pádem opět zbohatnout. 

Nechme se překvapit, jak se tedy celá situace okolo AirPods 3. generace nakonec vyvrbí. Osobně bych se však příchodu modelu se skutečně zajímavými funkcemi, novou barvou a lepším zvukem rozhodně nebránil a bez váhání bych je vyměnil za své stávající AirPods 1. S Timem Cookem však v kanceláři (bohužel) nesedím a do spuštění prodejů jednotlivých produktů tím pádem též mluvit nemohu. Nezbývá tedy nic jiného než doufat. A jak to vidíte vy? 

Jet Black AirPods

Dnes nejčtenější

.