Zavřít reklamu

Právní bitva mezi Applem a Qualcommem byla k podivení všech minulý týden zažehnána. Apple měl původně v úmyslu žalovat Qualcomm o 30 miliard dolarů, nakonec se ale obě společnosti dohodly na soudním smíru a Apple tak zaplatí částku ve výši 5 až 6 miliard dolarů za licenční poplatky, které se poslední dva roky zdráhal platit. Odhadují to alespoň analytici z UBS.

Pokud Apple v roce 2020 vydá ohebný iPhone, dost možná bude s modemovými čipy od Qualcommu:

 

Qualcomm nově obdrží na licenčních poplatcích od Applu částku 8 až 9 dolarů (dříve to bylo 7,5 dolaru) za jeden prodaný iPhone. Jedná se o číslo vypočítané na základě poradenských čísel, které poskytl Qualcomm. Ten rovněž očekává, že dividenda ze zvýší o zhruba 2 dolary na akcii.

Proč?

Nejednomu vrtá hlavou, proč se Apple tak náhle rozhodl složit zbraně a zaplatit poplatky. Jedna z teorií hovoří, že Apple neměl jinou možnost, pokud by chtěl mít ve svých iPhonech v roce 2020 modemy podporujících 5G. Původně měly v iPhonech v příštím roce tepat čipy od Intelu. Nicméně dle několika zpráv se Intelu nedařil vývoj zcela podle plánů. Tato myšlenka se zdá být vzhledem k následujícím událostem docela pravděpodobná, jelikož Intel záhy oznámil, že 5G modemové čipy pro smartphony dělat nebude.

Samozřejmě není vůbec jasné, zda k dohodě došlo opravdu z tohoto důvodu. Není totiž tajemstvím, že Apple pracuje na vlastních modemových čipech a chce se tak zas o něco více odpoutat od potřeby spoléhat se při výrobě iPhonů na jiné společnosti.

Qualc-iPhone-fb

Dnes nejčtenější

.