Zavřít reklamu

Po celém světě se začínají pomaličku objevovat první místa pokrytá vysokorychlostní 5G sítí. Abyste si však jejich výhody mohli užít, je potřeba kompatibilní zařízení, kterých ale na světě zatím příliš mnoho není. Výrobci smartphonů ale slibují, že podporu 5G u svých telefonů v brzké době nabídnou. Tedy alespoň někteří. Na příchod 5G iPhonů v brzké době to totiž zas tak růžově nevypadá, byť se Apple snaží, jak je to jen možné. 

Třech fotoaparátů na zádech se letos dočkáme, podpory 5G však ne: 

Datové modemy pro své iPhony odebíral kalifornský gigant od Qualcommu a později Intelu. S prvním jmenovaným se však kvůli patentovým sporům před pár měsíci rozkmotřil a teď si jdou naopak spíše po krku. Intel je sice v tomto ohledu bezproblémový, jeho modemy však nedosahují takové úrovně jako ty od Qualcommu a to má bohužel platit i u 5G. I kvůli tomu proto začal Apple nedávno podle dostupných informací pracovat na vlastním datovém modemu, díky kterému by se mohl v tomto ohledu v budoucnu osamostatnit. Podle čerstvé zprávy Fast Company jde ale jeho vývoj pomalu. 

Na plné obrátky

Zdroje Fast Company tvrdí, že na datových modemech pro iPhony pracuje čím dál intenzivněji zhruba jeden až dva tisíce inženýrů, přičemž mnohé z nich Apple přetáhl buď z Intelu, nebo Qualcommu. Počet pracovníků na tomto projektu navíc stále stoupá, což značí, že se Apple na vývoj vlastního modemu soustředí čím dál více. Komponent je však zatím spíše v plenkách a s jeho dokončením se počítá zhruba v roce 2021. Je tedy velmi pravděpodobné, že minimálně další dva roky bude muset Apple spoléhat na modemy některého ze svých dodavatelů. Otázkou ale je, který to bude. 

O tom, dodá 5G modemy pro iPhony Intel, se v minulých měsících spekulovalo poměrně nahlas. Jak už jsem však zmínil výše, jeho technologie ještě není na takové úrovni, aby s ní byl Apple spokojen a ve svých telefonech ji použil. Intel má sice Applu dodat první vzorky svých modemů letos v létě, podle Fast Company je však Apple už nyní víceméně přesvědčen, že příliš kvalitní nebudou a na nabídky Intelu tak nekývne. 

Celkově bude situace ohledně 5G v iPhonech v následujících měsících či letech poměrně zajímavá. Někteří analytici totiž předpovídají, že bychom se nemuseli podpory těchto sítí dočkat ani příští rok a to i přesto, že v tu dobu již většina konkurence s Androidem 5G přijme. Podobné zaváhání by ale mohlo Apple mrzet, jelikož by se mohlo promítnout i do prodejů jeho smartphonů. 

5g fb

Dnes nejčtenější

.