Zavřít reklamu

Již delší dobu vás prostřednictvím článků informujeme o tom, že se datové čipy s podporou 5G do iPhonů rozhodně letos nedostanou a pravděpodobně si na ně budeme muset počkat do příštího roku. Podle analytika ze společnosti UBS tomu tak nakonec nebude. Apple stále nemá vhodného dodavatele a tudíž si budeme muset počkat až do roku 2021.

V iPhonu XS nalezneme datové modemy od Intelu:

V současné době se v iPhonech nachází datový čip z dílny Intelu, na který se Apple obrátil z důvodu soudních sporů s jeho dřívějším výhradním dodavatelem, Qualcommem, který však o svou exkluzivitu přišel už s příchodem iPhonu 7. Ačkoliv by Apple stál o přivedení Qualcommu do svého dodavatelského řetězce zpět, ten o tom dle dostupných informací nechce kvůli soudní tahanici ani slyšet.

Přestože se Intel ukázal jako spolehlivý dodavatel, plánuje plně přejít na technologii 5G až v závěru příštího roku, kvůli čemuž takovéto modemy nemohou být implementovány do iPhonu XII. Alespoň tak to tedy vidí UBS. Potencionálním dodavatelem by se mohl stát Samsung, který by splnil veškeré technické požadavky jablečné společnosti, ale sám Apple údajně odmítá odebírat datové modemy právě od něj. Samsung totiž nyní dodává OLED displeje a pokud by se začal starat i o čipy s technologií 5G, Apple by se potkal s ostrou kritikou ze strany svých uživatelů a analytiků.

Další hřebíček do rakve?

Bohužel, absence této technologie by se mohla opět projevit na samotném prodeji nového telefonu, který byl již v minulém roce značně podprůměrný. Ve hře je však stále společnost MediaTek, která je sice schopna pro jablečné telefony produkovat 5G modemy, avšak nesplňuje vysoké standardy jablečné společnosti.

Z těchto důvodů si budeme muset na technologii 5G pravděpodobně počkat až do roku 2021 a vystačit si s dosavadním LTE. Zdali Apple do roku 2020 najde vhodného dodavatele je prozatím ve hvězdách. Nám prozatím nezbývá nic jiného než čekat.

Contacts iPhone iDownloadblog fb

Dnes nejčtenější

.