Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Většina informací, které dnes máme ve svých počítačích, jsou pro nás často cennější než samotné přístroje. Když máte internet vyřešený po technické stránce, funguje vám rychle a spolehlivě, vyplatí se myslet i na bezpečnost. Je hodně lidí, kteří internet zneužívají například na to, aby vnikali do počítačů cizích lidí a kradli osobní údaje, identitu nebo smazali osobní dokumenty a fotografie. V pátém díle seriálu Spolehlivý internet s operátorem UPC přinášíme přehled hlavních internetových hrozeb a tipy, jak se proti nim bránit. Může se to zdát jako samozřejmost, ale hodně lidí si svá data bohužel nechrání, a proto má smysl to připomínat.

Viry, trojské koně a počítačové červy

Jednou z nejznámějších hrozeb je virus. Může se uložit do vašeho počítače, ve kterém se pak dále rozšiřuje, aniž byste o tom věděli. Počítačové viry jednak zabírají místo na pevném disku počítače, ale mohou i rozesílat soukromé informace uživatele a mazat jeho soubory.

Kromě virů existují i počítačové červy (worms). Na rozdíl od virů se v počítači neskrývají v programu nebo v souboru. Pokud se dostanou do emailu, snaží se šířit z počítače na počítač.

Dalším nebezpečím na internetu jsou trojské koně. Ty se tváří jako neškodné počítačové programy. Když si například z internetu stáhnete nějaký užitečný program, kliknete na něj a tím zároveň můžete zpřístupnit počítač virům. Prostřednictvím trojského koně se z vašeho počítače stane „zombie“. Červy a trojské koně mají stejný účinek jako viry. Počítačový červ navíc nese to riziko, že počítač nepozorovaně rozesílá spam nebo napadá jiné počítače.

Nejlepší je prevence

U všech výše zmíněných rizik platí, že je mnohem snazší jim předcházet než pak řešit následky, které napáchají. UPC nabízí software, pomocí něhož je surfování internetem bezpečnější. Pomocí firewallu ochráníme Váš počítač proti virům a počítačovým červům. Pokud se přeci jen vir dostane do Vašeho počítače, odstraní ho náš antivir. Zvolte si optimální internetovou ochranu pomocí UPC SmartGuard, bezpečnostním balíkem poskytujícím vše v jednom.

Pro bezpečné surfování po internetu byste měli mít plně aktualizovaný software i operační systém (například Windows), internetový prohlížeč (např. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome apod.). Většina programů vám instalaci aktualizací nabízí automaticky.

Buďte velmi ostražití vůči emailům od neznámých odesílatelům. Mohou obsahovat viry.  Neotvírejte tyto emaily, ale hned je mažte. Pokud email otevřete, neklikejte na obsah emailu. Můžete tak bez vašeho vědomí stáhnout škodlivý software.

Nebezpečí v sobě může skrývat i bezplatný software. Odkaz ke stáhnutí zdarma zní jistě zajímavě, ale buďte obezřetní. Může obsahovat trojského koně, proto stahujte nebo nakupujte software pouze z důvěryhodného zdroje. Pokud vás přesto zláká nějaká aplikace zdarma, stahujte poslední verzi přímo ze stránek developera. Na minimum tak snížíte riziko, že se vám spolu s aplikací do počítače dostane i virus.

Pozor na phishing

Poměrně časté jsou také pokusy o phishing. Je to forma podvodu, kterou se vás někdo pokouší oklamat zfalšovanými e-maily nebo webovými stránkami. Cíl je jasný: útočníci se snaží získat například vaše přihlašovací údaje, hesla, PINy, rodné číslo nebo číslo platební karty. Díky tomu pak mohou operovat s vaším bankovním účtem.

Velmi často jsou tyto emaily posílány ze zahraničí, proto mohou obsahovat pravopisné chyby a překlepy. Ale není to tak vždy, někdy jsou napsané velmi věrohodně a bez chyb.  Pokud máte sebemenší podezření, prohlédněte si cílovou adresu odkazu. Když bude jiná než webová adresa společnosti, která vám email poslala, na odkaz neklikejte.

Pravidelně zálohujte

I když máte nejlepší bezpečnostní software, stejně se nevyhnete všem rizikům. Můžete počítač, ztratit, rozbít, cokoli. Pokud v něm budete mít třeba vzácné osobní fotky nebo důležité dokumenty, které nemáte nikde jinde, budete velmi smutní, když o ně přijdete. Proto se vyplatí soubory pravidelně zálohovat a mít zálohy nejlépe na více různých místech, jak fyzicky, tak v cloudu. Další tipy k bezpečnému internetu najdete také na webu UPC.

A zde si můžete pročíst první čtyři díly seriálu Spolehlivý internet:

  1. díl: Spolehlivý internet začíná kvalitním modemem. Máte ten správný?
  2. díl: Tři tipy, jak si doma zlepšit WiFi signál
  3. díl: Zařaďte na WiFi vyšší rychlost
  4. díl:Moderní internet je spojený s frekvencí 5GHz, WiFi boostery, IPv6 i HTTPS. Znáte je?
serial spolehlivy internet

Dnes nejčtenější

.