Zavřít reklamu

Mnoho jedinců tvrdí, že jablečné počítače není možné žádným způsobem infikovat viry či malwarem. Tohle však ve skutečnosti rozhodně není pravda a tvrdit to můžeme prakticky jen o iPhonech, které pracují ve speciálním sandboxovém režimu. Macy jsou ve skutečnosti naopak vzhledem k rostoucí popularitě čím dál častějšími cíli útočníků, takže je nutné být obezřetný více než kdykoliv předtím. Samozřejmě systém macOS disponuje několika různými nástroji, které se starají o ochranu uživatele a odráží některé hrozby, nic však není stoprocentní. Stačí tak chvilka nepozornosti, popřípadě špatně kliknout, a rázem může dojít k infekci i vašeho Macu. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 známek toho, že je váš Mac infikován virem.

Nečekané zobrazování reklam

Reklamy jsou nedílnou součástí každodenního života prakticky každého z nás. Často se s reklamou setkáváme hlavně na internetu, pokud tedy nevyužíváte software pro její blokování. Pokud se vám však v poslední době stává, že vídáte reklam více než kdykoliv jindy, a dokonce dochází například k automatickému otevírání nových oken, tak se rozhodně nejedná o běžnou věc a existuje velké riziko infekce. Kromě toho některé viry taktéž reklamy pozměňují a zobrazují místo nich jiné, často s nevhodným obsahem a odkazující na pornografické stránky. V těchto případech je tedy nutné co nejdříve zakročit.

Pomalý systém při nulové zátěži

Macy a jejich systém macOS je nesmírně svižný, o to více pak v případě, že vlastníte nějaký novější stroj. Bez problémů jste na jablečných počítačích schopni provozovat několik aplikací najednou, takže nabízí dostatečný výkon a skvělou výdrž baterie. Pokud se však ocitnete v situaci, kdy na Macu prakticky vůbec nic neděláte a systém je kompletně zpomalený, tak existuje pravděpodobnost toho, že došlo k infekci nějakým virem. To se pak samozřejmě projeví také na zkrácené výdrži baterie na jedno nabití. V takovém případě se hodí otevřít utilitu Monitor aktivity, kde si seřaďte procesy od těch nejvíce náročných. Pokud najdete podezřelý proces, který spotřebovává mnoho výkonu, jedná se nejspíše právě o proces spojený s virem.

Změna nastavení v prohlížeči

Kromě toho, že viry mohou měnit reklamy a zobrazovat zvláštní okna, tak mohou také mění nastavení prohlížeče. Mezi naprosto základní projev infikovaného Macu patří třeba změna výchozího vyhledávače či domovské stránky. Kromě toho může dojít k instalaci neznámých rozšíření, která mohou konkrétní škodlivý kód ještě více podpořit, v neposlední řadě je pak ještě běžné například přidání různých záložek na pochybné stránky apod. Zkrátka a jednoduše, pokud dojde ve vašem prohlížeči k nějakým výrazným změnám, které jste neprovedli, tak buďte na pozoru – váš Mac může být infikován.

Oznámení o krádeži dat

Existují také různé škodlivé kódy, které vám různými způsoby mohou oznámit, že došlo ke krádeži vašich dat. V některých případech se tohle oznámení zobrazí v rámci prohlížeče, jindy zase například v notifikaci apod. Občas se může jednat o pouhou výstražnou zprávu, která ve skutečnosti nic neznamená a má za úkol ve vás pouze vyvolat strach, jindy se však může jednat o reálnou hrozbu, a dokonce se můžete stát obětí vyhrožování. Dobrou zprávou každopádně je, že novější Macy jsou automaticky šifrované, mnoho uživatelů navíc využívá ještě FileVault. Pokud tedy útočníkovi vyloženě nedáte přístup k vašemu jablečnému počítači, tak se o únik vašich dat bát nemusíte.

Detekce infekce antivirem

Existují uživatelé, kteří na Macu provozují nějaký antivir – a rozhodně to není nic nevšedního. Jak už jsem zmínil výše, tak Mac může být infikován malwarem stejně jako klasický počítač s Windows, takže další vrstva ochrany rozhodně není od věci. Antiviry pro macOS dokáží provést klasický sken veškerých dat a případně odhalit hrozby, kromě toho ale nabízí také detekci škodlivého kódu v reálném čase. Pokud vám tedy antivir na Macu zahlásí, že našel nějaký malware, tak tomu rozhodně věnujte pozornost. Je však důležité zmínit, že v některých případech se může jednat o plané poplachy, takže každou hrozbu ideálně ručně zkontrolujte a rozhodněte, zdali ji chcete umístit do karantény, anebo povolit.

Dnes nejčtenější

.