Zavřít reklamu

Väčšina používateľov Mac zariadení sa pre tieto produkty rozhodla, hlavne kvôli ich vysokej bezpečnosti pred rôznymi nástrahami internetu. Vzrastajúca popularita operačného systému OS X však priťahuje aj čoraz väčší záujem hackerov, ktorý sa v súčasnosti oveľa viac snažia o prelomenie tejto platformy, známej svojou vysokou bezpečnosťou. Hackeri využívajú hlavne predpoklad, že majitelia počítačov značky Apple sú zvyknutý nepoužívať antivírusový systém.

Bezpečnostný expert Graham Cluley z firmy Sophos však upozorňuje, že v posledných týždňov bol zaznamenaný vysoký výskyt nových vírusov určených pre OS X a preto jeho používateľom odporúča inštaláciu antivírusového systému. Zaujímavosťou je, že posledný nájdený vírus využíva bezpečnostnú chybu v programe Word učeného pre Mac, ktorý je vyvinutý spoločnosťou Microsoft. Ohrozené sú len verzie Word 2004 a 2008, preto sa vlastníci najnovšej aktualizácie 2011 nemusia o svoje dáta strachovať.

Jedná sa však o zaujímavý paradox, keďže operačným systém Windows od Microsoftu je vďaka svojej popularite známym terčom rôznych druhov vírusov. Každopádne jedno je isté, podiel Apple zariadení s operačným systémom OS X neustále rastie, čím sa rapídne zvyšuje aj počet útokov na túto platformu. Pokiaľ ale vývojári v Cupertine budú schopný rýchlo reagovať na blížiacu sa hrozbu a v dostatočne rýchlom čase prinesú užívateľom aktualizáciu, ktorá zabráni prienik do systému, budeme môcť aj naďalej používať tieto produkty bez potreby antivírusového softvéru.

 

*Zdroj: MacWorld

Dnes nejčtenější

.