Zavřít reklamu

Společnost Apple by měla letos na podzim představit světu trojici zbrusu nových iPhonů. Odhadované datum konání podzimní keynote je polovina září. Světlo světa by měl kromě jiného spatřit také levnější, 6.1-palcový iPhone s LCD displejem. Právě nad jeho vydáním se nyní ale vznáší otazník – objevily se spekulace, že se vydání této verze iPhonu zpozdí. Důvodem jsou údajné problémy s produkcí jeho nejdůležitější součástky.

Potíže, které by teoreticky mohly způsobit zpoždění v řádu několika týdnů, se týkají výroby displeje připravovaného telefonu. Jako by to nebylo málo, objevila se tento týden další možná příčina zpoždění. Tou je virus, který zasáhl taiwanskou továrnu TSMC, která nejenom jablečné společnosti dodává součástky, jako jsou například procesory a čipy. TSMC je exkluzivním dodavatelem čipu A12, který by měl pohánět všechny letošní iPhony a nové iPady Pro. Počítačový virus zasáhl řadu nejdůležitějších přístrojů, proto byl provoz továrny pozastaven a do původního běhu se bude vracet pomalu.

Bloomberg informuje, že kvůli viru byla uzavřena prakticky celá továrna a společnost potvrdila možné zpoždění ve výrobě. Nebylo ale specifikováno, který z odběratelů TSMC bude odkladem, způsobeným útokem viru, zasažen. Podle vyjádření TSMC může za pozastavení provozu virus, který se do sítě dostal jako následek chyby v průběhu instalace. Bližší detaily TSMC neposkytlo – pravděpodobně došlo k tomu, že se virus začal šířit při neopatrné instalaci některého z nových nástrojů. Společnost Apple je pro TSMC velice lukrativním zákazníkem, který má zásluhu na 21 % příjmů výrobce. TSMC předpovídá pro třetí kvartál tohoto roku tříprocentní pokles příjmů a 1% pokles, pokud jde o hrubou marži.

iphone x plus onleaks fb

Dnes nejčtenější

.