Zavřít reklamu

Stalo se již nepsaným pravidlem, že Apple po pár měsících od spuštění prodejů svých produktů uvede v USA do prodeje i jejich repasované verze – tedy techniky prověřené produkty, které se mu například vrátily od zákazníků, ale dají se přesto ještě prodat, byť za nižší cenu. Pokud vám tedy repasované produkty nevadí, lze takto sehnat prakticky vše, co má Apple v nabídce od Maců přes iPhony až po HomePod. Na tom by zřejmě nebylo nic zajímavého, kdyby ovšem Apple včera nezačal prodávat i repasované iPhony X.

Když vloni v září stáhl po představení nových iPhonů XS a XR Apple “desítku” ze svých obchodů, vyvolal tím rozporuplné reakce. Jedni jeho krok chápali, druzí naopak kritizovali a poukazovali na to, že si je kalifornský gigant vědom nesmyslné ceny a omezenosti iPhonu XR a proto preventivně model X zahubil, aby na novince nekanibalizoval. Přeci jen, kdyby iPhone X v nabídce zůstal, Apple by jej zřejmě prodával za cenu velmi blízkou té, kterou nasadil u iPhonu XR. Ani tento krok však dle mnohých analytiků příliš nepomohl a loňské iPhony v čele s modelem XR, který měl být suverénně nejprodávanějším za poslední roky, díru do světa neudělaly, ba naopak. Meziročně se jich totiž dle odhadů prodalo méně a tento trend se prý hned tak nezmění. Přesto by však tak nějak člověk čekal, že nad loňskými modely neztratí hůl a bude se je snažit prodávat i nadále v co největším množství. Uvedení repasovaných modelů X však tuto myšlenku naprosto bortí. 

Repasovaný iPhone X, který je samozřejmě odemčený na všechny operátory, seženete nyní u Applu v obou barevných i kapacitních variantách. V případě 64GB varianty za něj zaplatíte 769 dolarů (bez daně), u 264GB si pak budete muset připravit rovných 899 dolarů (též bez daně). Kdybychom pak tuto cenu srovnali s cenou, za kterou prodává Apple v USA nové iPhony XR, dostali bychom se u 64GB verze dvacetidolarového rozdílu ve prospěch iPhonu XR, u 256GB jsou pak částky shodné. Za prakticky stejné ceny bude tedy nyní Apple prodávat dva modely, které se od sebe hned v několika ohledech výrazně liší. iPhone XR sice nabízí vyšší výkon a lepší výdrž baterie, “desítka” však nabízí perfektní OLED displej, kvalitní duální fotoaparát zvládající lepší portrétní fotky všech focených objektů, 3D Touch a v neposlední řadě i rámeček z prémiovějšího materiálu – konkrétně leštěné oceli. “Desítka” se tedy zdá za cenu modelu XR o poznání lákavější a věřím, že po ní než po modelu XR raději sáhne skutečně obrovské množství uživatelů. 

Jak už jsem tedy psal výše, situace je nyní poměrně zvláštní a z iPhonu, který Apple zařízl po všech stránkách vyjma updatů (vzpomeňme třeba na chybějící kryty na iPhone X v Apple Storu) se ze dne na den stal konkurent loňských modelů, který by jim mohl pořádně zatopit pod kotlem a jejich prodeje ještě snížit. Jasně, Applu to ve výsledku až tak vadit nebude, protože budou zákazníci stále sahat po některém z jeho modelů, byť levnějším. Z jeho chování však lze přesto vyčíst, že on sám není s loňskými modely úplně spokojen a nyní by se rád jakkoliv “doplácal” do záři letošního roku, kdy představí iPhony, které sklidí celosvětový úspěch, jak byl zvyklý i v minulosti. 

LSA iPhone X lock screen FB

Dnes nejčtenější

.