Zavřít reklamu

Apple na své včerejší Keynote představil dvojici zbrusu nových tabletů. Menší iPad Pro má úhlopříčku displeje 11 palců, ten větší 12,9. Oba jablečné tablety nabízejí řadu zajímavých novinek, skvělých funkcí i změn po stránce designu. Pojďme se podívat na to, v čem se dvě letošní novinky liší od svých předchůdců.

Jednou z nejvýraznějších změn je to, že rámečky významně ustoupily displeji. Za své vzal horní a dolní rámeček iPadu Pro a ztenčily se i ty postranní – Apple svůj 12,9-palcový iPad Pro po stránce velikosti pyšně přirovnal k listu papíru. Nový model je ve srovnání s těmi předchozími nejenom tenčí, ale také štíhlejší. Výška menšího modelu se příliš nezměnila, došlo ale k mírnému rozšíření, a to v zájmu většího displeje.

screenshot 2018-10-31 v 18.32.55

(Poznámka – podle dostupných informací z Xcode by RAM pamět měla být u 1TB verze 6 GB, u zbylých verzí pak 4 GB. Jelikož však tato čísla zatím nejsou oficiálně potvrzena, v tabulce nejsou zanesena)

Co se displeje týče, zůstala větší varianta letošního iPadu Pro prakticky beze změn: rozlišení je 2732 × 2048 pixelů při 264 ppi, po stránce vzhledu došlo pouze k zaoblení rohů. Menší verze má o 0,5 palce větší úhlopříčku displeje, jeho rozlišení je 2388 × 1668 pixelů při 264 ppi. Stejně jako loňské iPady jsou i ty letošní obohaceny o nová gesta v iOS 12 pro otevírání Docku, přepínání mezi aplikacemi nebo otevření Ovládacího centra.

U letošních iPadů Pro také zmizel Home button s funkcí Touch ID, kterou nahradilo pokročilejší a bezpečnější Face ID – to u obou modelů funguje jak ve vertikální, tak i v horizontální poloze. Na místo, kde se u předchozích modelů nacházel Lightning port, umístil Apple USB-C port. Ten slouží k nabíjení, ale také k přenosu obrazových souborů z externích disků nebo připojení některých monitorů s rozlišením až 5K.

Podtrženo, sečteno – letošní iPady Pro se dají rozhodně označit za revoluci a nikoliv jen evoluci. První dojmy a parametry na papíře jsou však jedna věc a využití v praxi věc druhá a daleko důležitější. Uvidíme tedy, jak tento produkt uspěje v rukou recenzentů a zda potvrdí velká očekávání. Ostatně, sám Apple jej včera na své prezentaci prezentoval jako skvělou náhradu pro klasický počítač. Zda je toto tvrzení pravdivé však ukáže až čas.

iPad Pro doplnky fb

Dnes nejčtenější

.