Zavřít reklamu

Od spuštění prodejů iPhonů XR v České republice a na Slovensku nás dělí teprve 24 hodin a už tu máme první jeho rozebrání. O to se nepostaral nikdo jiný, než odborníci z iFixit, kteří si po vydání nových produktů vždy několik z nich vezmou pod svůj drobnohled a zhodnotí jak jejich vnitřní uspořádání komponentů, tak i případnou opravitelnost. Jak si tedy nový iPhone XR vedl?

Pokud byste se do rozebírání iPhonu XR pustili i vy, možná budete mít problém už se samotným odstraněním displeje. Ten totiž po vzoru iPhonu XS a XS Max kvůli použitému těsnění drží u těla poměrně pevně a jeho odstranění je jednou z nejrizikovějších věcí, se kterou se budete po rozboru potýkat. 

Po odstranění displeje vás ihned zaujme rozložení a tvary komponentů, jelikož se od prémiové řady lehce liší. Nejvýraznějším rozdílem je bezpochyby tvar baterie, která je klasicky obdélníková, zatímco u modelů XS a XS Max Apple použil baterii ve tvaru písmene L. I přes svůj standardní tvar je však výdrž baterie stejná a v některých případech i lepší než u největšího letošního modelu. Její kapacita je 2942 mAh, což je o 284 mAh více než u iPhonu XS (ten má 2658 mAh) a o 232 mAh méně než u většího iPhonu XS Max ) ten disponuje 3174 mAh). Jiného tvaru se pak dočkala i základní deska, který připomíná spíše tu z loňských iPhonů 8 než některou z řady X. Možná i kvůli tomu se iFixit nebálo prohlásit, že při pohledu do útrob iPhonu XR se jim jeví jako jakýsi hybrid mezi iPhonem X a 8. 

V galerii naleznete kompletní pohled do útrob iPhonu XR:

Další komponenty z iPhonu XR však už na první pohled příliš nepřekvapí. Ať se jedná o moduly pro Face ID, modul fotoaparátu, Taptic Engine zajišťující haptickou odezvu či cívka pro bezdrátové nabíjení, vše vypadá víceméně stejně nebo minimálně velmi podobně tomu, co Apple použil u prémiových modelů. 

A jaké si tedy vysloužil iPhone XR u odborníků z iFixit skóre opravitelnosti? Dalo by se říci, že na iPhone standardní. Získal totiž rovných 6 bodů z 10, přičemž 10 je nejlepší možné skóre. Jeho opravitelnost je tak relativně dobrá. iFixit ocenilo především to, že při poškození displeje není velký problém jej vyměnit, jelikož kvůli tomu není potřeba provádět téměř žádné větší hardwarové zásahy v těle telefonu. Naopak problém mohou nadělat skleněná záda, jejichž výměna si vyžádá předělání celého vnitřku telefonu do jiného těla. 

iphone xr ifixit fb

Dnes nejčtenější

.