Zavřít reklamu

Vyjadrenie Elona Muska zo začiatku mesiaca, ktoré hovorilo o potenciálnom prevzatí spoločnosti Tesla do súkromných rúk vyvolalo v celom svete obrovský ošiaľ. Akcie spoločnosti rapídne stúpli, burza sa obrátila hore nohami a Muskovi kvôli tomuto kroku hrozili vážne problémy. Posledné informácie však ukázali, že aj napriek iniciatíve otca spoločnosti, bude Tesla aj naďalej verejnou firmou. Na oficiálnom blogu Tesly sa k tomuto kroku vyjadril sám Musk, pričom doplnil aj komentár, ktorý vysvetľuje prečo sa tak rozhodol.

Podľa jeho vyjadrenia, spočiatku šlo o akési testovanie akciového trhu. Informáciou, ktorú uviedol na sociálnej sieti Twitter chcel zistiť, ako budú na túto skutočnosť reagovať daní investori Tesly. Prípadná premena firmy na súkromnú ale vyvolala obrovskú vlnu vzruchu, ktorú kritizoval nejeden akcionár alebo analytik. Podľa mnohých angažovaných osôb bolo toto počínanie z Elonovej strany veľmi neuvážené, nakoľko sa jednalo o úmyselné manipulácie s akciovým trhom. Na Muskove impulzívne vyjadrenia a činy sme viac než zvyknutí, no to ho v tomto prípade ani náhodou nemôže ospravedlňovať.

Musk naviac uviedol, že s touto myšlienkou  sa pohrával už roky. Chcel len zistiť, aká bude reakcia okolitých prvkov.

Tento krok intenzívne rozoberal s významnými globálnymi spoločnosťami ako napríklad Silver Lake, Morgan Stanley alebo Goldman Sachs, ktorí sa v tomto smere zapísali veľkými písmenami. Privatizácia podľa jeho slov priniesla viac škody ako osohu. Väčšina akcionárov spoločnosti by síce podľa prieskumu vo firme ostala, no určite by pre nich bolo ťažšie operovať na tomto fronte kvôli rôznym investičným a finančným obmedzeniam.

Elon však nezúfa

O stratách a finančných ťažkostiach Tesly sa hovorí prakticky od štartu firmy. S tým súvisí jeden z osobných problémov Muska, ktorý by mohol byť ešte viac umocnený po privatizácii firmy. Nakoľko je spoločnosť odhodlaná prekonať dlhé obdobie ticha a začať konečne zarábať reálne peniaze, potrebuje byť zisková. Pri podobných obštrukciách a komplikáciách by sa ale stratilo veľa drahocenného času, ktorý musí Musk využiť na 100 % pri ťahaní Tesly vpred. V konečnom dôsledku by bolo kúpenie firmy do súkromného vlastníctva omnoho rušivejšie nie len pre osobný život, ale aj pre celkový chod spoločnosti.

Elon je ale na druhej strane šťastný, pretože jeho tvrdenie nabralo na váhe. Tesla by sa jedného dňa mohla stať súkromnou spoločnosťou, ak by sa mu podarilo nájsť vhodného investora. Podľa jeho slov je však slovíčko „ak“ bezpredmetné, nakoľko je o tomto potenciálnom kroku viac než presvedčený. Správna rada spolu s ním však nakoniec definitívne rozhodla, že Tesla ostáva verejnou spoločnosťou.

Tesla

Dnes nejčtenější

.