Zavřít reklamu

O tom, že je Tesla jednotkou v kruhoch elektromobility a zelenej energie niet žiadnych pochýb. Či už ide o produkciu automobilov, alebo o veľké plány s podzemnou dopravnou sieťou, firmy pod krídlami Elona Muska stále neprestávajú prekvapovať. Viac než pozoruhodným úspechom je rýchlosť výstavby elektro-nabíjačiek Supercharger. Podľa posledných údajov sa spoločnosti podarí v priemere vybudovať jednu nabíjaciu stanicu denne.

Spoločnosť momentálne disponuje viac ako 1200 nabíjacími stanicami situovanými naprieč planétou. Tým sa Tesla môže označovať ako najväčší producent nabíjacej siete pre elektromobily na svete. No ako poznáme Elona Muska, ani tento úspech stále nestačí. Preto sa firme podarilo počas úvodných 120 dní vybudovať až 121 nabíjacích staníc. Okrem výstavby nových staníc sa už existujúce lokality Supercharger dopĺňajú o nové dobíjacie stojany, čo súvisí s nárastom výroby Modelu 3. Nabíjanie síce je čiastočne spoplatnené, no Tesla sa zaviazala využiť tieto zisky k budovaniu nových staníc a rozširovaniu tejto ohromnej nabíjacej siete.

V priemere disponuje každá stanica 10-12 nabíjacími miestami, no tie najnovšie z nich dosahujú kapacitu až 40 či 50 miest. Nájdeme ich napríklad priamo na domácej pôde firmy v Kalifornii, v Nórsku alebo v Číne. Určitý počet staníc obsahuje aj miesta ako oddychovú zónu alebo stánky s občerstvením, čo prináša majiteľom elektromobilov Tesla ešte väčší komfort počas čakania na dobitie vozidla.

Tesla sa zároveň snaží okrem komfortu a pohodlia priniesť zákazníkom aj kvalitnejšie a hlavne rýchlejšie nabíjanie vozidiel. Očakáva sa, že výstavba nových nabíjacích staníc by mala aj naďalej rásť, respektíve by sa mala minimálne udržať na momentálnej úrovni. Napriek tomu, že sa na trhu postupne začínajú objavovať aj iné konkurenčné firmy ako Ionity alebo CEUS, s určitosťoou je možné povedať, že Tesla bude ešte niekoľko rokov držať monopól pevne vo svojich rukách.

Tesla Supercharger

Dnes nejčtenější

.