Zavřít reklamu

Téma ziskov a výdavkov spoločnsti Tesla je už takpovediac obohraná pesnička. Technologický gigant na poli inovácií a elektromobility to aj napriek svojim revolučným víziám nemá vo svete financií ľahké. Podľa najnovších informácií, ktoré pochádzajú priamo od Elona Muska, sa spoločnosť chystá na veľké prepúšťanie. Aké záujmy sa skrývajú za týmto krokom firmy?

Informácie o prepúšťaní zamestnancov uverejnil na svojom Twitteri Musk s komentárom, že médiá nimi už aj tak disponujú, preto ich pridáva v celom rozsahu, bez akéhokoľvek skreslenia. Jedná sa o list pracovníkom Tesly, ktorý hovorí o znižovaní stavov. O prácu by malo prísť okolo 9% ľudí, pričom dôvodom by mal byť trvalo udržateľný rast firmy. Musk všetkých usvedčuje, že aj naďalej chce pokračovať vo vízii čistej energie, no to sa mu nepodarí ak nedosiahne trvalú rentabilitu svojej spoločnosti.

Tesla zatiaľ ani raz od začiatku svojej existencie nevykázala akýkoľvek ročný zisk, čo by sa malo zmeniť po dokonaní tohoto razantného kroku. Prepúšťanie by sa malo týkať takmer 3000 zamestnancov, mimo pracovníkov figurujúcich vo výrobe. Elon Musk označuje toto rozhodnutie za ťažké, ale nevyhnutné. Tvrdá reorganizácia spoločnosti poslúži ako odrazový mostík k lepším zajtrajškom a konečnému vykazovaniu potenciálneho zisku.

Posledné údaje o aktívnych zamestnancoch firmy Tesla vykazujú, že koncom minulého roka disponovala vyše 37 500 zamestnancami, ktorí pracovali na plný úväzok. Okrem zmien v zamestnaneckej infraštruktúre spoločnosti, má k rastu výrazne dopomôcť aj produkcia Modelu 3. Tieto elektromobily by mali zabezpečiť vysoký nárast tržieb, čo povedie k následnému vyplateniu investorov a určitý obnos financií posmeruje aj do vývoja budúcich vozidiel.

Výroba Modelu 3 odštartovala v lete roku 2017, no ešte stále nebol presiahnutý požadovaný počet vyrobených vozidiel. Tesla má stanovenú veľmi vysokú métu a to vyrábať až 5000 elektromobilov za jeden týždeň. Momentálne sa však výroba pohybuje okolo čísla 3500. Niektorí čakajúci majitelia vzhľadom na tento pomalý proces odstúpili z predobjednávkových rezervácií, no spoločnosť musí ešte stále vybaviť 400 000 objednávok. Uvidíme ako bude tento proces napredovať a či sa Tesle podarí splniť plánované limity.

Tesla

Dnes nejčtenější

.