Zavřít reklamu

Tak jako každý rok zveřejnil i letos komunitní web pro sdílení fotografií Filckr statistiky, které prozrazují různé aspekty o fotografiích, které jsou na webu umístěny. Díky tomu tak mimo jiné víme, jakými zařízeními uživatelé své fotografie zachycují. A protože čtete magazín zaměřený na společnost Apple a její produkty, nejspíš vás nepřekvapí, že si mezi fotoaparáty vedly skvěle právě ty z jablečných telefonů.

Uživatelé iPhonů se letos činili 

Slovo skvělé je nejspíš pro zhodnocení umístění fotoaparátu iPhonů slabé slovo. S neuvěřitelnými 54 % se totiž iPhone stal nejvíce využívaným zařízením pro fotografování fotografií umístěných na Flickru  a obhájil tak prvenství z minulých let. Svou nadvládu však oproti loňskému roku o slušných 7 % vylepšil, oproti roku 2015 pak posílil dokonce o 12 %.

A kdo že se musel před fotoaparáty od Applu poklonit? Prakticky veškeří výrobci klasických fotoaparátů. Například světoznámý a fotografy velmi uznávaný Canon skončil na druhém místě s “pouhými” 23 %, Nikon na tom pak byl ještě o 5 % hůře. Není tomu však tak dávno, co podobné žebříčky podobné společnosti ovládaly pevnou rukou. Například již zmíněný Canon vévodil tabulkám Flickeru až do roku 2012, než ustoupil iPhonům.

Co se týče samotných iPhonů, uživatelé Flickru zachycovaly nejčastěji fotografie na mírně starší modely. Největší oblibě se totiž těšily iPhony 6, 6s a 5s. Jaké zastoupení měly nové modely s duálními fotoaparáty se však bohužel ze statistik nedozvídáme.

flickr-top-2017

Klasické fotoaparáty jsou na ústupu

Z dostupných statistik je jasně patrné, že klasické fotoaparáty pomalu novým smartphonům ustupují. V letošním roce totiž tvoří fotografie vyfocené chytrým telefonem rovnou polovinu. Dalších 33 % pak zaplňují fotografie vyfocené na digitální zrcadlovky (DSLR), 12 % fotografií je vyfoceno na klasický kompakt a pouhá 4% na bezzrcadlovky. Vzhledem k výraznému růstu obliby smartphonů a pozvolnému (minimálně podle statistik) úpadku klasických fotoaparátů můžeme očekávat v následujících letech rozdíly ještě propastnější.

A čemu dáváte při fotografování přednost vy? Spokojíte se už jen výhradně se svým telefonem, nebo dáváte přednost klasickým fotoaparátům a nevadí vám je s sebou nosit?

flickr

Zdroj: flickr

Dnes nejčtenější

.