Zavřít reklamu

Úniky týkající se chystaných produktů společnosti Apple jsou velice žádaným artiklem a čekání na jakoukoliv novinku si bez nich lze už jen velmi těžko představit. Apple ale osobám, odpovědným za tyto úniky, veřejně připomíná, že uniklé informace a fámy mohou vážně poškodit její reputaci a mohou mít v konečném důsledku i opačný efekt.

Cupertinská společnost zveřejnila další varování, týkající se úniků z továren a dodavatelských firem, ve své nejnovější zprávě, zveřejněné v pátek. Poznamenává v ní, že jeho podnikání vyžaduje sdílení důvěrných informací se třetími stranami, mezi něž patří třeba dodavatelé součástek nebo výrobci, a označuje tuto skutečnost za problém.

“Přestože Apple podniká kroky k zabezpečení důvěrných informací, poskytovaných třetím stranám, nemusí být tato opatření účinná, a může docházet k neoprávněným přístupům nebo únikům těchto informací. Ty mohou nepříznivě ovlivnit společnost po stránce materiální, finanční, i po stránce výrobních výsledků.“

Firemní kultura Applu je proslulá svým postojem k uchovávání tajemství. Pokud se v Cupertinu objeví někdo, kdo se na únicích podílí, je zpravidla přísně potrestán. V Applu dokonce funguje tajná skupina, sestavená z bývalých agentů, kteří mají na starost hlídání a potírání úniků. Navzdory snahám Applu se ale stále dostává do světa značné množství důvěrných informací.

Zdrojem úniků bývají zpravidla asijské dodavatelské řetězce. Jak fanoušci, tak i analytici a další odborníci považují dodavatele za jeden z nejspolehlivějších zdrojů, co se týče chystaných plánů a produktů jablečné společnosti. Je to proto, že v jistém momentě vývojového procesu daného produktu musí Apple odeslat tajné a důvěrné informace svým partnerům, jako je Foxconn nebo Pegatron. A řada těchto partnerů neklade na důvěrnost těchto informací takový důraz, jako Apple.

Jedním z příkladů může být nedávno vydaný iPhone X. Ještě před jeho vydáním znala většina lidí poměrně dost detailů, týkajících se nové vlajkového modelu. Na internetu byly k dostání makety zařízení, které byly prakticky identické s finálním produktem. Všichni máme v živé paměti i úniky firmwaru HomePodu nebo iOS 11 GM. Tyto informace neměly svůj původ u dodavatelských řetězců a zřejmě v nich měla prsty osoba působící přímo v Applu.

Některá data jsou ale cennější, než jiná. Apple klade nebývalý důraz především na svou snahu chránit zdravotní data. „Zdravotní data by měla být předmětem dodatečného soukromí, bezpečnosti, a požadavků na oznámení o porušení,“ píše Apple.

Sonny-Dickson-iPhone-leaks

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.