Zavřít reklamu

Intel včera večer, na berlínské konferenci IFA, představil novou generaci serverových procesorů Intel Xeon W. Právě ty by měly pohánět nadcházející iMac Pro, o kterém Apple mluvil na WWDC před několika měsíci.

Nové procesory budou používat socket 2066 a budou postaveny na architektuře Skylake-SP. Co se konfigurací týče, objeví se osmi, deseti a osmnáctijádrové čipy (+ Hyper Threading) s maximální frekvencí (Turbo Boost) až 4,5GHz. Novinky dále nabídnou 48 PCI Expres linek standardu 3.0 a podporu až 512GB DDR4 ECC pamětí s maximální frekvencí 2666MHz. TDP nových procesorů je nastaveno na 120, resp. 140W a ceny se budou pohybovat od 300 dolarů za nejlevnější variantu, až po nespecifikovanou cenu za top model (spekuluje se o ceně tří tisíc dolarů za vrchol nabídky). Na kompletní datasheet se můžete podívat níže.

Apple ve svých slidech na WWDC uváděl, že nový iMac Pro dostane buď osmi, deseti nebo osmnáctijádrový Xeon s cache o velikosti až 42MB a frekvencí až 4,5GHz. Tyto specifikace by přesně odpovídaly třem včera představeným procesorům, a to modelu W-2145, W-2155 a W-2195.

Podle Intelu mají mít nové procesory téměř dvojnásobný výkon oproti čtyři roky starým Xeonům z rodiny Romley a zhruba o 40% vyšší výkon než předchozí generace. Výkonové odhady Intelu je však nutné brát se značnou rezervou…

Nové procesory mají jít do prodeje v průběhu 4. kvartálu letošního roku. Dá se tedy očekávat, že v tu dobu budou doručovány také nové iMacy. Vzhledem k vývoji na poli procesorů se zde nabízí zajímavá otázka, a to zda-li by nebylo pro Apple lepší, kdyby ve svých profesionálních pracovních stanicích osazoval procesory architektury Zen od společnosti AMD. Konkrétně modely Threadripper a Epyc, které jsou velmi konkurenceschopné. Dá se ovšem předpokládat, že má Intel spolupráci s Applem pojištěnou – podobně, jako si před lety „pojistil“ spolupráci s dalšími výrobci desktopových počítačů.

intelxeonwprocessors3-800x377

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.