Zavřít reklamu

Intel InsideNedávno jsem přemýšlel, co by mohla přinést příští generace Maců. Hned mě napadl systém skenování otisků prstů Touch ID. Apple ho přidal tento rok i iPadu a navíc představil nové funkce jako Apple Pay a podporu pro aplikace třetích stran. Bylo by tedy logické, že se této technologie dočkáme i na Macu. To je zatím ve hvězdách, jiná společnost Intel ale mezitím naznačila, že pracuje na podobném systému, který by chtěla integrovat do počítačů ještě do konce tohoto roku.

„Vaše biometrické údaje v podstatě eliminují potřebu všech hesel pro přihlášení do Windows a do internetových stránek,” vysvětlil Kirk Skaugen, senior vice president a generální manažer PC Client Group v Intelu.

Tento software, který ještě pochází z dílny firmy McAfee, kterou Intel odkoupil v roce 2011 a poté se rozhodl, že ji přejmenuje na Intel Security, umožní uživatelům vyměnit 18 hesel, což je prý celkový průměr mezi uživateli, za kombinaci otisků prstů, gest a rozpoznání hlasu a obličeje. Na trhu určitě už nějakou dobu jsou k vidění USB PC senzory otisků prstů, ale nápad, že rozpoznání hlasu a obličeje společně s technologií podobnou Touch ID umožní bezpečné přihlášení do zařízení a ostatních služeb, je rozhodně vzrušující.

Je to oblast, ve které se Apple už nějakou dobu pohybuje a zkoumá všechny možnosti. Na začátku tohoto roku si společnost z Cupertina registrovala patent, který byl založený na senzoru otisků prstů, který se vsune do 3,5mm jacku nebo USB portu, což by Macu mohlo přidat technologii Touch ID. Jak už jsem zmínil, nedávno byla představena služba Apple Pay, bylo by tedy neuvěřitelně pohodlné používat tento systém i při nakupování na Macu.

Kirk Skaugen také odhalil další plány, spočívající v tom, že od příštího roku všechna zařízení založená na Intelu nebudou potřebovat žádné nabíječky či kabely, jelikož Intel pracuje na bezdrátovém nabíjení a na novém rychlém datovém přenosu. Tato bezdrátová technologie se bude nazývat WiGid a bude rychlejší než 802.11ac Wi-Fi. Intel doufá, že tuto bezdrátovou technologii dodá a integruje do kaváren, salónků či restaurací, čímž by eliminoval potřebu pro nabíjení skrze USB a ostatní porty. Je známo, že se Apple snaží co nejvíce zbavit portů a kabelů, a tak je možné, pokud tato technologie bude spolehlivě fungovat, že se s Intelem Apple bude snažit domluvit na nějaké spolupráci.

touchid_hero

Dnes nejčtenější

.