Zavřít reklamu

Intel před zhruba 13 lety odmítl vyrábět procesory pro chystaný iPhone, což udělal obrovskou chybu, kterou se snaží napravit. Zvažuje největší technologickou akvizici na světě.

V roce 2005, kdy Apple pracoval na první generaci iPhonu, který měl být představen o dva roky později, se Steve Jobs setkal s představitelem Intelu a požádal ho, aby Intel vyráběl čipy pro plánovaný smartphone. Intel však nevěřil v prodejní úspěch cupertinské společnosti a proto nabídku odmítl. Udělal obrovskou chybu, protože z iPhonu se stal fenomén, který přetrvává dodnes.

Intel k vodě pustil velký byznys, ovšem po 13 letech se rozhodl udělat razantní krok a získat Broadcom. Ten se však nyní snaží získat Qualcomm. Už několikrát jsme vás informovali o tom, že výrobce čipů Broadcom chce koupit konkurenční Qualcomm. Původně nabízel 105 miliard dolarů, respektive 130 miliard dolarů včetně 25miliardového dluhu. Qualcomm nabídku odmítl, a tak Broadcom ji zvýšil na 121 miliard dolarů, respektive na 146 miliard dolarů včetně zmíněného dluhu.

Jean-Louis Gassée, bývalý šéf produktů Macintosh, vysvětluje, co stojí za tím, že Intel usiluje o Broadcom: „Intel si uvědomil, že potřebuje místo na stole se smartphony. I navzdory potížím s pokročilejšími výrobními procesy se společnosti podařilo dodávat některé LTE modemy pro iPhone 7, 8 a X. Ironií bylo, že aliance podpořila dlouhotrvající spor o duševní vlastnictví mezi společnostmi Apple a Qualcomm. Pokud Broadcom získá Qualcomm, spor mezi společnostmi by mohl být ukončen.“

„Broadcom už dodává součástky Applu a nechtěl by ohrozit dobré vztahy tím, že by vymáhal licenční poplatky,“ pokračuje. „Pokud by byl spor vyřešen, Intel by přestal dodávat bezdrátové modemy pro Apple. Žádné mobilní procesory + žádné modemy = nic. Všechno by měl na starosti Broadcom.“

Spousta odborníků je skeptická a poukazuje nejen na obrovské náklady spojené s nákupem Broadcomu, ale i na pravděpodobné regulační překážky, které by zabraňovaly vytvoření kombinované společnosti, která by dominovala trhu s čipy. Intel už drží 90% podíl na trhu s počítači a servery pro datová centra.

Jedna věc je jistá. To, že Intel před 13 lety odmítl vyrábět čipy pro iPhone, byla jeho nejdražší chyba, kterou kdy udělal.

intel

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.