Zavřít reklamu

intel_iconJe to několik měsíců, co jsme psali o tom, jak se i Intel ve své dlouhodobé strategii plánuje vzdát klasického analogového 3,5mm konektoru, ve prospěch moderního USB-C. V tu dobu se jednalo pouze o strategický náhled do budoucnosti, který však nyní nabírá na reálných obrátkách. Tento týden probíhá letošní Intel Developer Forum (IDF), na které společnost řeší spoustu zajímavých věcí. Od plánovaných produktů, přes nové technologie, strategie a další věci z oboru. A právě o využití USB-C se letos hodně mluví. Může za to Apple?

Apple s 3,5mm konektorem „skoncuje“ už za tři týdny. Nejdůležitější produkt společnosti se tak po mnoha letech vzdá něčeho, co spousta lidí už více než 20 let považuje za naprosto esenciální kus elektroniky. Starý dobrý analog nahradí moderní digitál ve formě Lightning konektoru. Lightning je proprietární konektor a jinde než na platformě Applu ho neuvidíme. To ovšem neznamená, že ostatní společnosti na tento „post-analogový trend“ nenavážou. A právě Intel začíná pomalu ale jistě prošlapávat cestičku.

iPhone_lightning_USB_C

Podle Intelu by USB-C bylo ideálním standardem pro budoucí způsob přehrávání digitálního audia. Výhody digitálního rozhraní jsou neoddiskutovatelné, tak jako v každém případě ovšem záleží na konkrétním provedení. Momentálně se připravuje všeobecný standard pro využití právě USB-C konektoru pro hudební potřebu. Jedním z autorů tohoto návrhu, který by měl být hotový ještě v tomto čtvrtletí, je také Brad Saunders z Intelu. Jakmile se celý standard ještě trochu doladí USB-C bude „tím nejideálnějším rozhraním pro veškeré audio„.

USB-C najdeme na Retina MacBoocích a proslýchá se, že budou hrát prim také v nadcházejících modelech MacBooku Pro. Je pravděpodobné, že se tento port bude objevovat čím dál více, a to nejen na zařízeních od Applu. Ostatní výrobci telefonů již s přechodem začali. Například Nexus 6P již USB-C má. Stejně tak jako zbrusu nový Galaxy Note 7 a mnoho dalších. Stejně tak se tento port začíná objevovat v rozhraních základních desek počítačů, takže k jeho masivnímu rozšíření už opravdu mnoho nechybí.

lightning-connector-cable-vs-usb-type-c-5

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.