Zavřít reklamu

intel_iconO tom, že nový iPhone 7, kterého bychom se měli dočkat na podzim, bude postrádat již tradiční zdířku na 3,5mm jack, se spekuluje již delší dobu. Nahradit by jej měl univerzální a proprietární Lightning konektor, který Apple využívá na svých mobilních zařízeních. S podobným plánem nyní přišel Intel, který vidí budoucnost bez klasického analogového konektoru, ale naopak s novým a digitálním rozhraním USB typu C. Dle Intelu prý bude možné do sluchátek dostat různé pokročilé a „chytré“ funkce. Vypadá to tedy, že analogu bohužel, pomalu ale jistě, zvoní hrana.

Tím jak se postupně rozrůstá popularita USB-C konektorů, které se pomalu ale jistě dostávají do většiny nových notebooků, počítačů, tabletů a telefonů, chce Intel tohoto trendu využít a „nesmrtelnost“ tohoto konektoru ještě zvýšit tím, že by se z něj měl stát standardní konektor pro veškeré audio. Ano, znamenalo by to odklonění se od klasického analogového jacku, který s námi ve své 3,5mm podobě je již od 60. let (původní 6,35mm konektor byl vynalezen v roce 1878).

Jsou to právě klasické audio konektory v telefonech, počítačích a jiných zařízení, které jsou poslední baštou analogového rozhraní v moderních přístrojích. Nevýhodou analogových systémů je, že vyžadují dostatečnou a kvalitní úroveň provedení a odstínení k tomu, aby dokázaly přenášet špičkový a ničím nerušený signál bez doprovodných interferencí. Toto je právě jeden z důvodů, proč 3,5mm konektor opouští i Apple. Jeho zapracování do telefonu prostě a jednoduše zabírá příliš mnoho místa. A vzhledem k současnému trendu dělat všechno tenčí a tenčí…

iphone-7-lightning

Technologie těchto konektorů je již více než 100 let stále stejná. V průběhu doby proběhla miniaturizace – již zmiňovaná 60. léta a přechod na 3,5mm, spojení sluchátek/reproduktorů s mikrofonem, nebo přidání jiných ovládacích prvků jako hlasitost, příjem hovorů, ovládání fotoaparátu a další. Princip jako takový se ovšem nezměnil, a dle Intelu už nastala doba na modernizaci. Těchto pokusů o „zabití“ 3,5mm konektoru proběhlo již několik, nikdy se to nakonec nikomu nepodařilo. Intel má ale, pro všechny případy, připravený záložní plán.

V určitém způsobu využití, může USB-C přenášet audio signály klasickým analogovým způsobem, díky postranním pinům, které to dokáží bez toho, aby blokovali další datové toky v konektoru. Výchozí zařízení ale musí tuto možnost umět. Tímto způsobem se dá docílit toho, že může kabelem procházet analogový signál s hudební produkcí, ale i digitální signál s různými „chytrými“ daty. A právě idea „chytrosti“ a rozšíření funkcionality je hlavním důvodem, proč Intel toto snažení započal.

V dnešní době extrémně komplexních a schopných mobilních zařízení je dle Intelu prostě škoda, využívat tak jednostranně zaměřenou periferii, jakou jsou sluchátka/reproduktory, které slouží pouze k přehrávání hudby (jakkoliv dokonale to dělají). Plné využití USB-C konektoru nabízí mnoho dalších cest, jak toto rozhraní dál funkčně obohatit. Díky rozšířenému rozhraní bychom mohli mít například sluchátka, která budou schopna za pomocí biometrických údajů měřit tepovou frekvenci z ucha, což se může hodit třeba při sportování.

usb-c_audio_1

Intel pracuje na novém USB-C standardu, tzv. USB Audio Device Class 2.0, který by měl zveřejnit někdy během 2. kvartálu letošního roku. Očekává se, že základem bude rozšířená funkcionalita celého rozhraní tak, aby mohla v širší míře spolupracovat s dnešními chytrými zařízeními. Použití této technologie má své výhody i nevýhody. Některé výhody můžete najít v odstavcích výše, nevýhody jsou ovšem také značné. USB headsety a sluchátka budou muset obsahovat kromě jiného hardwaru také DAC převodník, zesilovače a další nástroje, které se postarají o převod digitálního signálu na analogový. To se zcela jistě projeví na koncové ceně jednotlivého zboží. Výhodou tohoto řešení bude, že bude možné rozšiřovat schopnosti daného zařízení různými softwarovými updaty.

Různé bezdrátové headsety a reproduktory nabírají v současné době na popularitě, ale navzdory technologickému pokroku si myslím, že mezi nadšenci a zákazníky toužícími po co nejlepší kvalitě hudby, bude analog stále preferovanou možností. Láká vás tedy vidina digitalizace a opuštění starých analogových kolejí? Chcete aby vaše nová sluchátka uměla měřit tep, teplotu nebo další biometrické údaje? Jaké další využití nebo potenciál v tomto odvětví vidíte vy?

usb-c_audio_678_678x452

Zdroj: Anandtech9to5mac

Dnes nejčtenější

.