Zavřít reklamu

Určitě jsme si všichni velmi oblíbili LTE připojení v našich iPhonech. Naše radost je však vykoupena velkými soudními rozepřemi mezi Applem a primárním dodavatelem LTE čipů Qualcommem. Jablečná společnost už začal přemýšlet i o snížení odběru u Qualcommu a naopak zvýšení u druhého dodavatele, Intelu.

Apple získal oba výrobce LTE čipů už pro iPhone 7 a iPhone 7 Plus v roce 2016. Tehdy dodával Qualcomm celkem 70% z celé zakázky. Hlavním důvodem bylo to, že čipy od Qualcommu jsou údajně výkonnější, než technologie od Intelu. Tento problém sice přetrvává, nicméně Apple je ochotný za cenu horších čipů v telefonech Qualcommu na jeho tvrdé podmínky a nekalosti nekývnout. Ba naopak, nyní by se dodávání čipů mělo pohybovat kolem padesáti procent od každého dodavatele a v roce 2018 dokonce vyznít výrazně lépe ve prospěch Intelu. Alespoň takto hovoří zdroje serveru DigiTimes.

Na ostří nože

Pokud se ptáte, proč vlastně vypukla rozepře mezi dvěma takto významnými technologickými společnostmi, zkusím vám to lehce nastínit.

Protože Qualcomm byl a je vcelku silnou společností, dokáže svým jednáním ovlivňovat trh s technologiemi. Protože na tomto trhu uplatňoval ne zrovna férové praktiky hlavně na trhu s patenty, kdy cíleně likvidoval konkurenci, ozval se Apple. Jablečná společnost podala podnět k přezkoumání u Federal Trade Commission (komise, která má dohlížet na ochranu spotřebitele a odstraňovat a hlídat protisoutěžní obchodní praktiky jako jsou třeba monopoly atd., u nás tedy něco jako úřad pro ochranu hospodářské soutěže). Později dokonce obvinil Apple Qualcomm za vybírání zvláštních poplatků za technologie, se kterými nemají nic společného a jen se na nich obohacují.

Qualcomm si obvinění sice líbit nenechal, nicméně vše měla ukázat soudní rozepře. Později však napětí mezi Applem a Qualcommem vyústilo v to, že po dobu trvání soudní rozepře přestal Apple platit licenční poplatky za technologie Qualcomm. To se samozřejmě výrobci čipů nelíbilo a začal se bránit. Problém však byl v tom, že smlouvy na dodávky čipů byly uzavřeny s výrobci iPhone. Jednalo se tedy o společnosti, které je pro Apple vyrábí a nikoliv se samotným Applem. Alespoň takto situaci rozklíčovaly zdroje.

Amerika bez iPhone?

Qualcomm se kvůli tomuto boji začal zajímat o udělení zákazu dovozu iPhonů do Spojených států, což by bylo něco skutečně neuvěřitelného. Nakonec ze svého záměru ustoupil a podal žaloby proti společnostem Foxconn, Pegatron, Wistron a Compal za porušení licenčních smluv. V žalobě stojí, že vůbec za použitý patent nezaplatily. Minulý týden se pak Qualcomm rozhodl vymáhat chybějící peníze po samotném Applu, který by jim měl doplatit dluh za licenci na použití patentu. A jen tak mimochodem, bavíme se tu o částce půl miliardy dolarů.

 

Je tedy jasné, že zlá krev mezi Applem a Qualcommem asi jen tak nevymizí a jablečná společnost se tak opravdu nejspíš uchýlí k používání technologie Intel. Pro ten to bude znamenat skvělou a lukrativní zakázku do příštích minimálně dvou let.

Přesto se však z řad odborníků ozývají hlasy, které naznačují, že Qualcomm s Applem obchodovat nepřestane. Dokonce i přes to všechno, co se událo. Jsou zkrátka jeden pro druhého velmi důležitým partnerem.

intel

Dnes nejčtenější

.