Zavřít reklamu

Soudní taškařice mezi společnostmi Apple a Qualcomm se vyostřuje. Ve zprávě od společnosti Bloomberg stojí, že Qualcomm plánuje podání požadavku na zákaz dovozu iPhonů do USA. Za vším údajně stojí ukončení plateb za licenční poplatky ze stany Applu během soudního jednání mezi oběma společnostmi, to se samozřejmě Qualcommu nelíbí.

Soudní spor probíhá již od ledna, kdy Apple podal na výrobce čipsetů žalobu na základě stížnosti Federální obchodní komise (Federal Trade Comission). Qualcomm prý požadoval proplacení licenčních poplatků za technologie, se kterými neměl nic společného. Apple proto během soudního jednání (od dubna) přestal platit za licenční poplatky a nechal se slyšet, že nebude pokračovat v platbách, dokud soud nezjistí celkovou částku, kterou dluží.

Včera Tim Cook zdůraznil, že Apple nemohl zaplatit poplatky bez rozhodnutí soudu o výši částky, která by měla být zaplacena kvůli odmítnutí Qualcommu udělovat licence na své patenty podle FRAND podmínek (spravedlivé, přiměřené a nediskriminační). Qualcomm jako odvetu nyní zvažuje podání žádosti Komisi pro mezinárodní obchod (International Trade Commission) o ukončení importu iPhonů do USA (iPhony jsou vyráběny v Asii).

Pro úplnost je vhodné dodat, že v dubnu byl Apple obviněn Qualcommem z porušování licenčních smluv, falešných tvrzení a z podněcování k regulacím proti Qualcommu v řadě zemí.

Komise pro mezinárodní obchod Spojených států (ITC) by potenciálně mohla zastavit dodávky iPhonů do USA. Případy ITC jsou totiž většinou zpracovány rychleji než případy na federálních soudech, kde se soudní řízení vlečou i několik let.

Qualcomm fb

Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.