Zavřít reklamu

Bez nadsázky můžeme říct, že mobilní systém iOS je rozmanitý, protože nabízí obrovské množství skrytých funkcí, o kterých někteří běžní uživatelé ani netuší. Ale je to škoda, protože některé funkce, o kterých se příliš neví, dokážou usnadnit spoustu práce a času. Věděli jste například, že iPhone se dá používat jako vodováha?

1. Tajný trik s klávesnicí

Určitě se vám už ne jednou stalo, že jste při psaní zprávy udělali nějaký překlep ve slově, nebo jste zapomněli nějaké slovo uprostřed věty napsat, a tak zpráva nedává vůbec smysl. Ale nemusíte mazat celou zprávu, jak tomu bylo u tlačítkových telefonů, nyní stačí přesunout kurzor tam, kam potřebujete. Pokud jste doposud přemísťovali kurzor tak, že jste vždy klikli na dané místo, zřejmě vás štvalo, že jste se několikrát ani netrefili tam, kam jste potřebovali. Existuje jednodušší a pohodlnější řešení. Stačí podržet prst na klávesnici, dokud klávesnice nezmizí. Stále držte prst na klávesnici a jeďte zprava doleva a naopak, dokud nenajedete s kurzorem na místo, které potřebujete.

2. Ovládání jednou rukou

Jestliže máte jeden pluskový iPhone s velkým displejem, občas vám asi dělá problém ovládat ho pouze jednou rukou. Ale cupertinská společnost na to myslela, a tak do systému zakomponovala možnost zmenšit si obrazovku, například pokud zrovna v jedné ruce držíte sklenici vína a potřebujete spustit aplikaci umístěnou v levém horním rohu na obrazovce, nemusíte sklenici pokládat, abyste to udělali, stačí dvakrát poklepat na Home Button.

3. Změna intenzity světla

Dávno jsou pryč, kdy se používaly pochodně. Dnes jejich místo nahradily baterky a světlo v mobilech. V Control Center se nachází symbol baterky. Jakmile na něj kliknete, zapne se vám světlo. Spousta uživatelů však netuší, že je možné nastavit intenzitu tohoto světla. Nabídku vyvoláte tak, že přitlačíte na tlačítko baterky. Zobrazí se vám na výběr ze tří možností – jasné světlo, středně silné světlo a tlumené světlo.

4. Kompas jako vodováha

Jestliže zvelebujete svůj příbytek, dáváte na stěnu poličky či obrazy, ale nemůžete najít vodováhu, abyste se ujistili, že je objekt v rovině, použijte iPhone. Jablečný telefon dokáže plnit funkci vodováhy. Stačí si zapnout aplikaci Kompas a přejet prstem po obrazovce zprava doleva. Potom už můžete zjistit, zda je polička v rovině, nebo kolik stupňů do vyrovnání ještě chybí.

5. Hledání ve fotkách

Jestliže máte v galerii tisíce fotografií, potom je těžké najít některou konkrétní. Abyste nemuseli procházet fotku po fotce, stačí v aplikaci Fotky použít funkci hledání. Potom zadáte to, co hledáte, například místo, kde byla fotka pořízena, a podobně.

6. Změna vibrací u kontaktů

Pracovně vytížení jedinci to znají. Telefon vibruje dnem i nocí. Večer už odpočíváte, začne vibrovat mobil, ale už se vám nechce vstávat. Nakonec však vstanete a zjistíte, že to není nikdo důležitý, a tak to brát nemusíte. Pokud chcete poznat, že vám volá či píše někdo důležitý, stačí si u konkrétního kontaktu změnit typ vibrace. Přejděte na konkrétní kontakt, v horním pravém rohu klikněte na Upravit, zvolte možnost Zvuk SMS (nebo Vyzvánění) a změňte Vibrace.

7. iPhone vypne hudbu, jakmile usnete

Pokud před spaním posloucháte hudbu či relaxační muziku, stane se, že ji zapomenete vypnout, a tak vás to může i ve tři ráno vzbudit. Systém iOS je natolik chytrý, že po určitém čase dokáže přehrávání vypnout. Otevřete aplikaci Hodiny, zvolte vpravo dole Minutka a nastavte čas, jak dlouho chcete hudbu poslouchat. V možnosti Po skončení vyberte Zastavit přehrávání. Jakmile uplyne čas, který jste si nastavili, iPhone zastaví vše, co hraje, i když je to například Spotify.

8. Siri zavolá rodině

Pro uživatele, kteří neumí anglicky, nemá Siri žádné uplatnění. Ale pokud digitální asistentku používáte, naučte ji, aby zavolala vaší rodině, například když řeknete: „Hey Siri, call sister.“ Jakmile tuto frázi řeknete poprvé, Siri se vás zeptá, kdo je vaše sestra, aby si pro příště dokázala přiřadit sestru k danému kontaktu. Příště už nic nemusíte nastavovat, stačí říct: „Hey Siri, call sister,“ a Siri automaticky vytočí vaši sestru.

9. Dokonalá selfie

Jestliže chcete udělat selfie, nemusíte mačkat tlačítko spouště na displeji. Stejně funguje i tlačítko pro zvýšení hlasitosti. Spusťte fotoaparát, dejte iPhone před sebe, stiskněte tlačítko pro zvýšení hlasitosti a selfie je na světě.

10. Čí je to iPhone?

Jakmile najdete ztracený iPhone v baru či ve vlaku, zkuste, zda má povolenou funkci Siri. Řekněte: „Hey Siri, whose phone is this?“ A Siri, pokud je tedy aktivní, by vám měla ukázat informace o majiteli telefonu.

11. iPhone pomáhá zachraňovat životy

Začněte používat aplikaci Zdraví. Pokud totiž dojde k nehodě a vy budete v bezvědomí, mohou se zdravotníci dozvědět více informací přes Zdravotní ID. Ale zdravotník by musel umět používat iPhone, samozřejmě. Zdravotní ID si nastavíte v aplikaci Zdraví. Stačí vyplnit základní údaje (jméno, datum narození, kontakty, alergie, dárcovství orgánů a podobně). Záchranné služby se k těmto informacím dostanou, i když budete mít uzamčený iPhone. Na uzamčené obrazovce se vlevo dole nachází možnost Krizová situace. Po kliknutí na ní se objeví klávesnice a vlevo dole stačí kliknout na Zdravotní ID, které zobrazí potřebné údaje o vás.

iphone-7-wallpaper FB

Dnes nejčtenější

.