Zavřít reklamu

Může být pro fanoušky nakousnutého jablka posvátnější místo, než originální Apple Store? Myslím, že ne. Proto jsme se rozhodli vám ty nejzajímavější jablečné svatyně lehce přiblížit a navnadit vás na jejich návštěvu. Je to totiž opravdu zážitek. Duch společnosti na vás dýchne na každém kroku a ve vzduchu se nese vůně inovací a futuristických nápadů. Pohodlně se tedy usaďte, ať můžeme s naším putováním pomalu začít.

Paříž

První zastávkou na naší pouti po Apple Storech bude velmi netradiční obchod v Paříži. Ten je totiž zasazen přímo do historického středu města. Kousek od něj se nachází například budova slavné Opery, která byla založena už za úřadování samotného ministra Colberta. Bavíme se tedy zhruba o konci 17. století. Ale zpět k jablečnému obchodu. Po přesnění jeho polohy je vám asi všem jasné, že tu žádnou moderní architekturu s klasickými skleněnými tabulemi a ocelovými nosníky, které jsou pro stavby Applu typické, nenajdete. Celý vzhled Apple Storu naopak přesně kopíruje celkovou architekturu okolních budov. Aby taky ne, sám totiž leží v jedné z nich.

Jableční designéři tak vytvořili opravdu netypický prostor, ve kterém se prolíná kouzlo starých časů s moderními technologiemi. Podle fotografií v galerii však musíte uznat, že to má své kouzlo a nevypadá to nikterak zvláštně.

Brusel

Jen o pár set kilometrů dál se rozkládá další Apple Store. Nalezneme ho belgickém Bruselu a už na první pohled je nám jasné, že se tady na rozdíl od toho pařížského Apple moderní architektury nebál. Největší zajímavostí tohoto obchodu je asi to, že se na jeho designování podílel sám Jony Ive, kterého máme všichni spojeného s navrhováním jablečných produktů. Zda je jeho styl v Apple Storu znát už nechám na vás.

Jak už jsem však uvedl výše, belgický Apple Store nikterak nevybočuje z jablečného standardu stavění obchodů. Obvodové zdi ze skla dosahující výšky 8 metrů, vysoké světlé stropy, stromy dodávající interiéru pocit vzdušnosti. Nad vchodem pak ční klasické nakousnuté jablko, které jasně říká, kdo za tímto architektonickým skvostem vlastně stojí.

Amsterdam

Severozápad Evropy je unikátními Apple Story opravdu posetý. Další skvost leží totiž opět relativně blízko tomu belgickému a pařížskému. Nebavíme se samozřejmě o žádném jiném, než tom amsterdamském.

Na první pohled je vám jasné, jaký Apple Store mohl být inspirací pro vytvoření tohoto. Nizozemský obchod je totiž po vzoru pařížského umístěn též do historické budovy v centru. Apple si však mohl v tomto případě dovolit úpravy podstatně větší. Ostatně, to vám je jasné už při prvním pohledu přes výlohu obchodu. Naskytne se vám totiž pohled na opravdu moderní světlý interiér s řadou skleněných prvků a pro Apple typických dřevěných stolků pro vystavení svých produktů. Na druhou stranu tu však naleznete i starší zachovalá zábradlí a některé architektonické prvky, které vám stáří budovy jasně naznačí. To ji však, stejně jako tomu bylo u obchodu v Paříži, neubírá na eleganci.

Londýn

I v případě Londýna nalezneme jablečný obchod v historické budově. Apple ho v ní zrealizoval už v roce 2004 a prakticky po celou dobu se řadil mezi ty nejrozsáhlejší. Jeho dvě patra propojují po bocích klasická schodiště. Samozřejmostí jsou pak velké prosklené výlohy, skleněný strop či podobné pro Apple tolik typické prvky. Nalezneme tu tak například živé stromy či klasický dřevěný nábytek. Interiér celkově působí opravdu příjemně až domácky.

Istanbul

Ze západní Evropy se pomalu přesuneme na její opačný konec. Přesně tam se totiž na jihovýchode rozkládá z části Turecko, ve kterém nalezneme další zajímavý Apple Store. Ten vyrostl teprve v roce 2014 a svou architekturou je z části klasický. Jeho výjimečnost však vytváří obrovský skleněný kvádr na jeho střeše. Apple se k tomuto zajímavému řešení rozhodl hlavně z důvodu umístění obchodu. Nachází se totiž v podzemí u jednoho obchodního centra a skleněný monument by měl zajistit jeho viditelnost a snadné nalezení. Jeho velkou výhodou je navíc zajištění přirozeného denního světla, která jablečná společnost ve svých produktech velmi ráda využívá.

Co se týče samotného interiéru, ničím se moc nevymyká. Opět zde nalezneme dřevěné stolky, hladké linie, skleněné prvky a spousty jablečných produktů. Pokud máte však do Istanbulu cestu a jste příznivcem Applu, určitě stojí za návštěvu.

HongKong

Nyní se přesuneme už naplno do Asie. Musíme si v ní totiž představit dva velmi zajímavé Apple Story. Shodou okolností se oba nachází v Číně, přesto jsou však odlišné a něčím specifické. Pojďme tedy na první, který nalezneme v HongKongu.

Už, když budete k samotnému obchodu přicházet, vás zaujme jeho umístění. V Hong Kongu je totiž v centru velký nedostatek dobrých míst k zástavbě. Apple si s tímto problémem poradil vskutku elegantně a svůj obchod vystavěl přímo nad silnicí. Není to však jen nějaká „obyčejná“ čtyřproudovka. Tahle má pruhů rovnou devět a je pěkně široká. Apple se však ani tohoto problému nezalekl a vystavěl opravdu velkolepý rozsáhlý komplex, který se chlubí třemi patry s krásným výhledem na rušnou asijskou metropoli.

Pokud se na obchod zadíváte z architektonického hlediska, nejspíš se vám vybaví podobné Apple Story z USA. Není se čemu divit, obchod se jimi skutečně do velké míry inspiroval. Setkáte se tu tak s typickými skleněnými tabulemi, skleněným schodištěm, otevřeným vzdušným prostorem či již několikrát zmiňovanými dřevěnými stolky. Jako v každém Apple Storu tu samozřejmě naleznete i Genius bar, na kterém vyřídíte veškeré dotazy a problémy ohledně vašich jablečných miláčků.

Šanghaj

Další zastávkou v nejlidnatější zemi světa je prodejna v Šanghaji. Apple ji tam vystavěl na jednom z nejlukrativnějších míst už v roce 2010 a i po téměř sedmi letech působí na okolí opravdu nadčasovým dojmem. Její dominantou je skleněný válec, který vnáší do přízemního prostoru opět tak oblíbené denní světlo. Ve válci však nalezneme i točité skleněné schodiště, po kterém sestoupíte do útrob samotného obchodu. Ten je už podle fotografií opravdu velmi rozlehlý a designově typický.

Phoenix

Ty nejzajímavější evropské a asijské Apple Story už máme prochozené křížem krážem. Nezbývá tedy nic jiného, než se přesunout přes velkou louži a podívat se, jaké obchody si Apple staví ve své domovině.

Začneme obchodem v Phoenixu, respektive na jeho předměstí. Apple se při výstavbě tohoto obchodu rozhodl jít odlišnou cestou. Místo výstavby v centru dění mezi ostatními obchody zvolil poněkud klidnější místo, která však svým obchodem dokonale vyšperkoval a jeho prestiž znatelně zvýšil.

Už na první pohled je nám všem jasné, že krom experimentování s polohou se do ničeho jiného Apple nepouštěl. Důkazem toho je klasický architektonický Apple Store tak, jak jej známe. Logicky tedy nechybí vzdušný interiér se spoustou přírodního i umělého světla, skleněné tabule, ocelové nosníky a ladné křivky. Celý obchod je navíc orientován z východu na západ, což zajišťuje dostatek světla a zároveň viditelný pohyb slunce, které dotváří svými odrazy a stíny v obchodě neopakovatelnou atmosféru.

New York – Upper West Side

Naši pouť zakončíme třemi zajímavými Apple Story ve městě s příznačnou přezdívkou „Big Apple“. Samozřejmě se tedy nevypravíme nikam jinam, než do samotného New Yorku. První zastávkou bude obchod v části Upper West Side.

Co vás zřejmě zaujme už na první pohled, je skleněná klenutá střecha a klasické skleněné zdi. Vzhledově to totiž vypadá opravdu úchvatně, architektonicky pak jak by smet. Vzdušnost a prosvětlenost celého objektu je pak díky těmto prvkům zajištěna opravdu skvěle. Dvoupatrovou budovu pak propojuje klasické skleněné schodiště.

New York – Grand Central Terminal

Naší druhou zastávkou nemůže být nic jiného, než pozoruhodný Apple Store v Grand Central Terminal. Ti kovanější v angličtině či znalostech o New Yorku už asi tuší, že se jedná o opravdu netradiční umístění. Obchod totiž leží na nádraží na Manhattanu, které se pyšní nejvyšším počtem nástupišť na světě (má jich rovných 44). Čekání na vlak si tedy můžete zkrátit prohlídkou či nákupem libovolného jablečného miláčka.

Žádnou honosnou architekturu tu však nečekejte. Protože je celý obchod umístěn opravdu přímo na nádraží, naleznete zde z klasických prvků z jablečných obchodů vskutku pramálo. Apple Store vám tu budou připomínat možná tak dřevěné stoly prohýbající se pod jablečnou elektronikou, zaměstnanci Applu a … vlastně už asi nic. Místo je to totiž vskutku netradiční. Každopádně musíme ocenit jeho šetrné zasazení, které nabízí nejen cestujícím neinvazivní cestou nahlédnout do portfolia společnosti Apple.

New York – 5. Avenue

No řekněte sami. Napadá vás ikoničtější místo pro zakončení naší cesty, než je legendární obchod za páté Avenue v New Yorku? Mě osobně ne. Prodejna, kterou už bezesporu všichni nesčetněkrát viděli nebo o ní slyšeli, má totiž své nepřekonatelné kouzlo.  Pojďme se na něj tedy podívat trochu blíže.

Představte si, že jdete po 5. Avenue, nalevo od vás mrakodrapy, napravo od vás mrakodrapy a vy mezi tím vším železobetonem narazíte na něco unikátního. Jednoduše vypadající skleněnou krychli, na které září výrazným světlem nakousnuté jablko. Se zájmem se k ní přiblížíte, vstoupíte do ní a po točitých skleněných schodek se dostanete přímo do útrob obchodu. Ten je na první pohled obrovský a přitom krásně prosvětlený. Působí moderně a přesto velmi příjemně. Nejmodernější designové prvky doplňuje přírodní dřevo.

Přesně takový obchod si vysnil i sám Steve Jobs. Ten ostatně celou realizaci s hlavním architektem pečlivě konzultoval a upravoval tak, aby si byl vzhledem jistý. Z jeho myšlenek pak vzešlo tohle velkolepé dílo, které svůj vzhled od svého vzniku prakticky nezměnilo. Jeho skleněné tabule byly sice vyměněny, nikoliv však kvůli poškozená, ale kvůli vylepšení vzhledu. Apple se totiž u všech svých budov snaží o co možná nejméně viditelných spár a podobných nedostatků, které by mohly případný pohled na celý obchod pokazit. Myslím, že zde se jim to podařilo vskutku famózně.

Doufám, že se vám tato malá exkurze po nejzajímavějších Apple Storech po celém světě líbila a začali jste přemýšlet o jejich návštěvě. Kdo už to štěstí měl, může se s námi do komentářů podělit o své fotografie, vzpomínky a zkušenosti s jejich návštěvou. Budeme moc rádi, když přidáte pod tento článek svoje vlastní zajímavé tipy, které se sem už nevešly.

Apple-Stores-Istanbul-Turkey FB

Dnes nejčtenější

.