Zavřít reklamu

Zlaté časy viry neohroženého macOS končí? Zatím ne, ale situace se každoročně zhoršuje. Alespoň to vyplývá z nové zprávy od McAfee, která tvrdí, že loni započatný trend růstu malwaru na macOS pokračuje i letos.

Jen v prvním čtvrtletí letošního roku oproti loňsku prý nárůst činí 53 %. A celkový počet zachyceného malwaru už přerostl přes 700 tisíc. Jenže jakkoliv hrozivě číslo vypadá, o zase takovou pohromu nejde. Existuje pro to hned několik dobrých důvodů.

Metrika, kterou McAfee používá, totiž není dokonalá. Nezaznamenává jednotlivé malwarové aplikace, nýbrž počet Maců, na nichž se jeden jediný škodlivý software vyskytl. V případě 10 tisíců infikovaných Maců tak půjde o 10 tisíc záznamů, jež se počítají do konečného počtu.

Kromě toho tvoří většinu ze zmíněných 700 tisíců adware. Ten je sice otravný a zobrazuje reklamy na každém kroku, avšak nepředstavuje větší nebezpečí pro vaše data.

Uživatele macOS navíc může uklidnit, že malware vyskytující se na jejich systému je pouhým zlomkem toho, kolik se ho nachází na Windows. Nebude trvat dlouho a jeho letošní skóre dosáhne 700 milionů. Kromě uzavřenosti má Mac výhodu i v tom, že Apple většinou na malware reaguje okamžitou bezpečnostní aktualizací. Neznamená to však, že je možné chovat se nezodpovědně. Nejúčinnější obranou je instalovat aplikace jen z Mac App Storu nebo od důvěryhodných vývojářů.

malware-macos-2017
malware-macos-2017-fb

Dnes nejčtenější

.